Weizen

Weizenbier of Weißbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong.

Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel.

De naam suggereert dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en er worden geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout.

Er bestaan vier verschillende soorten weizenbier:

  • Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd. Bijvoorbeeld van Erdinger Weißbräu, Paulaner Brauerei Gruppe, Franziskaner-Brauerei, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan en Hoepfner
  • Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
  • Kristallweizen: blond, gefilterd, uitgevonden door Edelweissbrauerei Farny. Bijvoorbeeld van Erdinger Weißbräu en Weihenstephaner.
  • Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker) van brouwerij G. Schneider & Sohn.

Weizenbier, in het bijzonder de hefeweizenvariant, is een populair biertype dat thans in heel Duitsland wordt gebrouwen. Ook in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, de Scandinavische landen en Noord-Amerika zijn er diverse brouwerijen die weizenbier produceren.

De Ronde Tafel – Mama Weizen

De Mama Weizen van brouwerij De Ronde Tafel uit het Twentse Hengelo is een frisse Weizen van 7% alcohol. Als je deze Weizen inschenkt krijg je een mooie gouden kleur…

Grolsch Geloof

De Grolsch Geloof is een frisse Weizen van 6% alcohol en wordt gebrouwen met een bijzondere Nieuw-Zeelandse hop. Deze Weizen kent fruitige tonen van kiwi en witte wijn. Het bier…

Dors Weizen

De Dors Weizen is te omschrijven als een frisse en romige Weizen van 5% alcohol. Het bier wordt gebrouwen volgens het klassieke Weizen recept en is te verkrijgen bij supermarktketen…

König Ludwig Weissbier Hell

De König Ludwig Weissbier Hell van de gelijknamige Duitse brouwerij is een heerlijke klassieke Weizen. Deze Weizen is verfrissend en absoluut dorstlessend en bevat 5,5% alcohol. Het bier is te…

Othmar Weizen

De Othmar Tripel is een Weizen die wordt gebrouwen door de Ootmarsumse brouwerij Heupink & Co. Deze Weizen van ongeveer 5,7% alcohol heeft een frisse lichtgouden kleur met een romige…

Engel Hefeweizen

De Engel Hefeweizen is een typisch Duits Weizenbier van ongeveer 5,2% alcohol en wordt gebrouwen door Biermanufaktur Engel GmbH & Co KG uit Crailsheim te Duitsland. Deze Weizen is te…

Erdinger Hefe-Weizen

De Erdinger Hefe-Weizen is één van de bekendste Weizens ter wereld. Goudgeel, mistig met een kenmerkende volle witte schuimkraag. Aroma’s van banaan en kruidnagel zijn goed waarneembaar in deze Weizen….

Blanche Bio de Vézelay

De Blanche Bio Vezelay is een Franse volle Weizen met de kenmerkende aroma’s van banaan en kruidnagel. Het is te kenmerken als een verfrissend bier en heeft een alcoholpercentage van…

Paulaner Hefe Weissbier

Paulaner Hefe Weissbier is een Weizen volgens klassiek Duits recept en gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het ongefilterde tarwebier is vol van smaak en heeft aroma’s van bananen en bananenschuimpjes….

Weihenstephaner Hefeweissbier

De Weihenstephaner Hefeweissbier is een ongekende populaire Weizen in de wereld. Voor het brouwen gebruikt men geen smaakmakers zoals citroenschil of koriander– de frisse zuurheid wordt door de typische, eigen…