Grolsch Geloof


De Grolsch Geloof is een frisse Weizen van 6% alcohol en wordt gebrouwen met een bijzondere Nieuw-Zeelandse hop. Deze Weizen kent fruitige tonen van kiwi en witte wijn. Het bier is daarnaast volledig uitvergist waardoor het een frisse maar droge afdronk kent.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,59/5.00

Het speciaalbier Geloof maakt onderdeel uit van een vierdelige serie speciaalbieren van de Grolsch Proefbrouwerij 2021. Na Geloof volgen de bieren Hoop, Liefde en Geluk.
Onder leiding van meesterbrouwer Marc Janssen worden de vier speciaalbieren gekoppeld aan de gevoelens waar heel Nederland op dit moment doorheen gaat. Deze bieren zijn gebaseerd op een klavertjevier waarbij het een herkenbaar en krachtig symbool uitstraalt.

De noot van de meesterbrouwer achter de Grolsch Geloof is als volgt:

’”Het afgelopen jaar is niet altijd even gemakkelijk geweest. Op sommige momenten zag ik écht even geen licht meer aan het einde van de tunnel. Juist in die momenten is het belangrijk om geloof te blijven houden. Het tweede Proeverij bier van 2021 staat voor mij symbool voor betere tijden. Tijden waarin de zon weer mag schijnen!’’

Grolsch

De historie van Grolsch begint allemaal op 11 mei 1615, als Willem Neerfeldt een pand in Grol (Groenlo) koopt voor de start van een brouwerij. Eén van zijn brouwers, Peter Kuijper, zou later bekend worden als dé grondlegger van het Grolsch bier. Peter Kuijper trouwt met Jenneken, de dochter van Willem Neerfeldt. Uit de overlevering blijkt dat Peter een hartstochtelijke passie heeft voor het brouwen van het lekkerste bier. Hij tracht namelijk de hand van Jenneken te winnen. Alleen door met haar te trouwen, kan hij de brouwerij overnemen, want deze dient in de familie te blijven. Het verhaal gaat dat hij drie maal is afgewezen, omdat zijn bier nog niet perfect is. Pas als hij erin slaagt het ultieme bier met twee hopsoorten te brouwen, stemt ze toe met hem te trouwen. Een vrouw die duidelijk voor de beste smaak gaat! Heerlijk zeg zulke (bier)passie!

Die passie is tegenwoordig nog steeds terug te vinden bij deze Grolsch Geloof. De uitvergiste Weizen wordt aangeboden in de authentieke bruine beugelfles en dat geeft het bier een speciaal tintje. De Grolsch Proeverij staat voor een unieke serie speciaalbieren, gebrouwen in de proefbrouwerij. In deze proefbrouwerij experimenteren en innoveren brouwers op basis van vakmanschap. De nieuwe creaties van de Meesterbrouwers zijn vervolgens gedurende een bepaalde periode exclusief verkrijgbaar in meer dan vijftig geselecteerde Grolsch horecagelegenheden.

De Grolsch Geloof bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Verfrissende smaak
  • Lichtgelige kleur
  • Witte schuimkraag
  • Tonen van kiwi en witte wijn
  • Droge en zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Grolsch Geloof wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een Weizen glas of het bijpassende Grolsch Proeverij glas. De Grolsch Geloof is een uitstekende begeleider van diverse kazen, gezouten noten of een overvol borrelplankje!

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Grolsch Geloof krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier heeft een frisse smaak die vol staat van bijzondere smaken. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 6 procent.

Grolsch heeft met deze editie een heerlijk zomer bier gebrouwen. Fris, verrassend en vol van smaak waarbij fruitige tonen van kiwi en tropisch fruit om de hoek komen kijken. Vooral door het gebruik van de Nelson  hop uit Nieuw-Zeeland, krijgt het bier een witte wijn achtige smaak. In combinatie met alle ingrediënten krijg je een heerlijk bier.

Bij het inschenken zien we een heldere licht gelige kleur met een witte schuimkraag. Het doet je denken aan een champagne biertje.

Bijzondere aan dit bier is dus dat het bier helemaal uitvergist is. Deze Weizen is droog en strak van smaak waarbij je nog wel een beetje de banaan en de kruidnagel in het bier kan ruiken.

Dit bier is zo helder mogelijk gemaakt. Het bier wordt niet gebrouwen door toepassing van een filter maar door een centrifuge. Bij de werking van een centrifuge worden de eiwitten, hopresten en de gistdelen naar de buitenkant van de schotel in de centrifuge gedreven waardoor ze langzamerhand afdrijven. Het heldere bier houd je over en dat is voor een Weizen vrij uniek. Normaal gesproken zijn Weizens troebel en mistig en kent het een goudgelige kleur.

Creatief bedacht dus van de meesterbrouwer van Grolsch! We zijn wederom enthousiast over deze Grolsch Geloof

Recent Posts