Barrel-Aged Bier

Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan. Het uitproberen van een Barrel-Aged bier is een hele belevening!
Brouwerijen en hobbybrouwers zijn tegenwoordig  steeds vaker aan het experimenteren met bijzondere brouwstijlen.  De bierstijl Barrel-Aged is er één daarvan.

Wat houdt Barrel-Aged nou precies in?

Barrel-Aged staat voor het rijpen van bieren op houten vaten. De naam Barrel-Aged  ofwel vatgerijpt, houdt in dat het bier nadat het klaar is om gebotteld te worden, niet wordt gebotteld maar dat het in (speciale) houten vaten wordt gerijpt. Dit gebeurt doorgaans vanaf 9 maanden en kan tot wel 5 jaar gerijpt worden op deze vaten. Het vat dankt zijn naam aan de drank die hier eerder in heeft gerijpt.

Deze houten vaten hebben ooit vol gezeten met bourbon, whisky of rum. Zelfs op wijnvaten en portvaten wordt er geëxperimenteerd. De (sterke) drank trekt dan in het hout en laat zijn eigen twist achter. Het kan dus allemaal. Deze Barreld-Aged brouwstijl is dan ook zeer geliefd en zeer populair onder liefhebbers.

Hoe ziet een Barrel-Aged bier eruit?

De bieren van deze bierstijl zijn in de regel wat donkerder van kleur en hoger in het alcoholpercentage. Schuimkragen van het bier kunnen een crèmekleurige kraag hebben of juist een mokka tot zwarte kleur.

De smaken van Barrel-Aged bier

De smaken van een Barrel-Aged bier komen wat meer tot z’n recht wanneer het bier langer is bewaard. Hetzelfde principe geldt ook bij bijvoorbeeld een whisky. Hoe ouder hoe beter!

Smaken die je o.a. tegen kan komen bij een Barrel-Aged bier zijn:

 • chocolade
 • honing
 • hout
 • karamel
 • port
 • roodfruit
 • vanille

Daarnaast kunnen gebruikte vaten ook nog bepaalde gisten bevatten die ervoor zorgen dat ‘’wilde vergisting’’ ontstaat in het vat. Hierdoor kan het Barrel-Aged bier veranderen van kleur en smaak.  Voor brouwers is dit een erg leuk experiment. Elke keer is het een verrassing!

Barrel-Aged bier & Food

Barrel-Aged bieren zijn goed te combineren bij de volgende gerechten:

 • Stoofpotjes
 • Wild
 • Kaasplankje
 • Desserts

Waar te verkrijgen en prijs?

Tegenwoordig heeft bijna iedere brouwer, proeflokaal en slijterij wel een Barrel-Aged bier in het assortiment. Doordat het vat maar een paar keer gebruikt kan worden en het bier langer moet rijpen ligt de prijs van een barrel aged bier hierdoor ook wat hoger. Ze zijn zeker de moeite waard om een keer eens te proberen!

Nieuwsgierig naar dit type bier? Check dan onze reviews.

Berghoeve Brouwerij – KLABATS!

De Berghoeve Klabats! Nr.56 is een American Barley Wine, gerijpt op Appleton rum vaten. Een smaakvolle combinatie van een American Barley Wine en Appleton Rum van 10% alcohol. Score BBS: …

Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout. In de rijpe, volle smaak proef je zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel…