Blanche Bio de Vézelay


De Blanche Bio Vezelay is een Franse volle Weizen met de kenmerkende aroma’s van banaan en kruidnagel. Het is te kenmerken als een verfrissend bier en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 4,4%.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,27/5.00

Deze Weizen wordt gebrouwen door de Franse Brasserie de Vézelay, welke in 2012 is opgericht door Marc Neyret. De brouwerij is gevestigd aan de voet van de Vézelay heuvel in Bourgondië. Ook is hier de nabijgelegen en gelijknamige abdij te vinden. Brasserie de Vézelay maakt enkel biologische bieren, die het Beierse Reinheitsgebod uit 1516 in acht houden. Fransen die Duitsers na-apen? Oui!

Wat is de achtergrond van deze biologische Weizen?

De eerder genoemde Marc Neyret, een gepassioneerd bierliefhebber reisde de wereld rond in 2010 op zoek naar de beste bieren. Zijn ontmoeting met Stefan Peter Stadler, een Beierse meesterbrouwer gevestigd in Denemarken leverde een verhelderend inspiratiemoment op. Het duo deelde een gemeenschappelijke visie en de wens om bieren van hoge kwaliteit te produceren. Ze besloten een brouwerij op te zetten aan de voet van de basiliek van Vezelay, een UNESCO-werelderfgoed.

Daar brouwden zij conform het Beierse zuiverheidsgebod deze prachtige Weizen. Alle bieren van Brasserie de Vézelay volgen dit principe en er wordt daarnaast ook gewerkt met zoveel mogelijk biologische producten. Eind 2019 sluit de Brasserie zich aan bij de groep ‘’Fabulous French Brasseurs’’: een alliantie van Franse brouwerijen die strijden voor de verdediging van uitmuntende ambachtelijke bieren.

De Blanche Bio de Vézelay bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Biologische hop
  • Biologische gerstemout
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Aroma’s van banaan en koriander
  • Witte schuimkraag
  • Zachte nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Blanche Bio de Vézelay wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een Weizen glas. De Blanche Bio de Vézelay is een uitstekende begeleider bij onder meer salades met zeevruchten of visgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

20 punten

 

Totale score (max 100)
0

De Blanche Bio de Vézelay krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten. Het is een fris bier met aroma’s van banaan en koriander.  De schuimkraag is mooi wit van kleur en het bier zelf heeft een licht gouden, maar troebelige kleur. Marc Neyret heeft er een werkelijk Frans meesterstuk van gemaakt. Door zich te houden aan de Beierse tradities is dit een biologische Weizen geworden met veel stijl. Wij zijn in ieder geval fan geworden van Brasserie de Vézelay en zijn benieuwd naar de andere biologische bieren van deze brouwerij!

Recent Posts