Dors Weizen


De Dors Weizen is te omschrijven als een frisse en romige Weizen van 5% alcohol. Het bier wordt gebrouwen volgens het klassieke Weizen recept en is te verkrijgen bij supermarktketen Jumbo. Met een gouden en witte romige schuimkraag, tonen van banaan heeft het de klassieke kenmerken van een Duitse Weizen.

Score BBS:      6,5/10

Untappd:            3,11/5.00

De Dors Weizen is te kenmerken een private label bier dat speciaal gebrouwen wordt voor Jumbo Supermarkten. Aangezien er geen brouwer op het etiket staat vermeld, is het vermoeden dat deze Weizen wordt gebrouwen door Bavaria. In 2012 werd het eerste bier van de Jumbo officieel gelanceerd. Dit was een premium pilsener, genaamd Jumbo Dors. Het bier is bij de Jumbo supermarkten verkrijgbaar in zowel blik, wegwerpfles of krat.

De naam en het design van het nieuwe biermerk zijn geïnspireerd door de vroegere ambacht van het dorsen. De supermarkt zegt trots te zijn op de lancering van haar eigen biermerk. “Het bier is ambachtelijk gebrouwen. Het is echt een premium pilsener waar Jumbo met trots achter staat.

Jumbo heeft dus de Dors, Albert Heijn de Brouwers en de Aldi heeft de alom bekende Schultenbräu in huis. Deze huismerkbieren worden meestal gebrouwen door grote Nederlandse A-merkbrouwers, maar door wie is vaak één groot mysterie. Bieren die in de supermarkt liggen onder eigen merk worden ook wel private labelbieren genoemd. Deze bieren zijn afgeleid van de A-merken, maar kennen een aanzienlijke lagere prijs.

Bij welke brouwers dat bier uit de ketels komt is vaak niet terug te vinden op het etiket. Op de blikken en flessen Dors van Jumbo staat alleen het adres van het hoofdkantoor in Veghel.
Uit concurrentieoverwegingen willen veel supermarkten niet bekend maken waar hun bier gebrouwen wordt.

Ingrediënten
Voor het brouwen van de Dors Weizen worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwe
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Aroma’s van banaan en citrus
  • Een gouden kleur, ietwat mistig
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Dors Weizen wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een Weizen glas. De Dors Weizen is een uitstekend biertje die zich leent tijdens zomerse temperaturen op het terras. Dit bier is verder een uitstekende begeleider van gefrituurde gerechten en gerechten afkomstig van de barbecue.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Dors Weizen krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten.

We zijn erg verrast door deze Weizen van de Jumbo. Met een prijs van € 0,89,- voor een flesje waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen.

Bij het inschenken van deze Dors Weizen zien we een mooie goudgelige kleur met een stevige en romige witte schuimkraag. In de geur nemen we citrus en lichte tonen van banaan waar.

Voor het oog voldoet de Weizen aan de klassieke Duitse standaard voor een Weizen.

Bij de 1e slok proeven we een frisse Weizen. Citrus en banaan zijn dan ook goed te proeven in dit bier. In de nasmaak bespeuren we toch een waterige nabrander. De klassieke Weizen smaakt gaat naar ons idee daar aan voorbij. Alhoewel het een prima goedkoper alternatief is voor een Weizen.

Door de waterige nasmaak heeft het voor ons wel een kenmerk gekregen van een dorstlesser. Zeker de moeite waard om eens te proberen als je in de Jumbo supermarkt staat. Voor die prijs van € 0,89,- kun je het zeker niet laten liggen!

Recent Posts