Dubbel

Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.

De naam ‘dubbel’ bier heeft eigenlijk niets te maken met de samenstelling of de smaak van het bier. Voor een sterker bier heb je meer suikers nodig. Dus ook meer mout. Het is alleen niet zo dat dubbel met precies twee keer zoveel mout is gebrouwen dan een andere biersoort.

Waarom Dubbel?
Vroeger werd door middel van een kruis op de vaten aangegeven hoe zwaar het bier was dat er in zat. Aaangezien vroeger niet iedereen nog kon lezen, begrepen men op die manier wel wat er allemaal mee bedoeld werd. Voor dubbel bier werden twee kruizen gebruikt. Vandaar dus Dubbel!

Dubbel bier kent zijn oorsprong bij onze zuiderburen in België. We gaan even helemaal terug naar de Middeleeuwen. Monniken brouwden in het klooster al bier. Zij maakten biersoorten met verschillende hoeveelheden alcohol. Nu kennen we deze abdijbieren als dubbel, tripel en gerstewijn.

Dubbel bier is zeer populair in België. In Amerika, waar het bier bijna donkerbruin tot zwart kleurt, vind je ook een aantal brouwerijen die dubbel bier brouwen.

Nieuwsgierig naar dit type bier? Check dan onze reviews.

Vicaris Generaal

De Vicaris Generaal is een Dubbel van 8,5% alcohol en wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Dilewyns. Het bier is helder,  bruin van kleur met een lichte rode gloed en…

Leffe Bruin

De Leffe Bruin heeft zijn zachte, diepbruine kleur, de perfecte balans tussen een licht bittere smaak en een zweem van karamel te danken aan een eeuwenoude traditie. Dankzij een vleugje…

Grimbergen Dubbel

De Grimbergen bieren zijn authentieke abdijbieren met een lange en oude traditie. Zoals we de brouwer mogen geloven proef je het bier van de Feniks en voel je je herleven….

Tongerlo NOX (Bruin)

De Tongerlo NOX is te omschrijven als een Dubbel en is een Abdijbier van de Belgische Brouwerij Haacht. Het bier van 6% alcohol heeft een roodbruine kleur met een vrij…

Westmalle Dubbel

De Westmalle Dubbel  is een trappistenbier dat in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle wordt gebrouwen. De Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent alcohol…