Bockbier

Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd.

Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Het Nederlandse bokbier heeft zich vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met zo z’n eigen tradities en als opvallendste kenmerk dat bokbieren zowel onder- als bovengistend kunnen zijn. Ook in België worden bokbieren in Nederlandse stijl gebrouwen, maar die zijn uitsluitend bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bokbiertraditie.

Wat is de historie van bockbier?
Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd. Het werd onder meer geleverd aan de Hertogen van Beieren, die het buitengewoon lekker vonden, maar ook veel te duur vanwege de hoge accijnzen. Hertog Willem V besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken.

In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchener Hofbräuhaus. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. Rond 1612 werd een brouwer, Elias Pilcher, uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier “nach Einbecker Art” te brouwen.

“Einbecker Bier” werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wel een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar (soms afgebeeld als half mens, half bok) die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking (mouten) worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de ‘herfst’-bok.

Nieuwsgierig naar dit type bier? Check dan onze reviews.

Brouwerij ‘t IJ Paasij

De Paasij is een licht amberkleurig lente bockbier van 7% alcohol. Een zacht maar ook een fris bier. Kruidig en fruitig zijn dan ook de hoofdrolspelers in dit bier van…

Grolsch Herfstbok

De Grolsch Rijke Herfstbok is een karaktervol Bockbier met een stevige, zachtzoete smaak en een robijnrode kleur. Met een alcoholpercentage van ongeveer 6,6% is dit een heerlijk bier voor de…

Brouwersnös Bok op de Haverkist

De Bok Op De Haverkist is een Bockbier van ongeveer 6,4% alcohol en die wordt gebrouwen door brouwerij Brouwrsnös te Groenlo. Het is een rijk en smaakvol bier waarbij er…

Bronckhorster IJsselbock

De IJsselbock van de Bronckhorster Brewing Company is een vol en rijk Bockbier met een alcoholpercentage van 7%. Dit bockbier werd oorspronkelijk als bovengistend gebrouwen. Sinds het jaar 2016 is…

Hertog Jan Bockbier

De Hertog Jan Bockbier is een rijk herfstbier van ongeveer 6,5% alcohol met een volle, romige maar ook een kenmerkende karamelachtige smaak. Deze herfstbock van Hertog Jan behoort tot de…

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier werd in 2014 verkozen tot het beste bock biertje van Nederland. Dit pittige, aangenaam bitter bockbier zit vol verrassingen. Kruidige aroma’s met een subtiele zoete ondertoon geven…