Weihenstephaner Hefeweissbier


De Weihenstephaner Hefeweissbier is een ongekende populaire Weizen in de wereld. Voor het brouwen gebruikt men geen smaakmakers zoals citroenschil of koriander– de frisse zuurheid wordt door de typische, eigen gist namelijk verkregen.

Score BBS:          9,0/10

Untappd:            3,67/5.00

De brouwerij van deze prachtige Weizen, de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan , bestaat al sinds 1040 en kent een immens lange historie. De naam Weihenstephan ontleent zich aan het klooster dat onstond in Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld.  In 1803 gingen het brouwrecht en alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was toen nog een monarchie. Weihenstephan heeft geen gebruik gemaakt van het recht zich koninklijk te noemen. Wel wordt in elk etiket van de diverse bieren het koningswapen weergegeven.

Sinds 1921 draagt de brouwerij bovendien het predicaat Bayerische Staatsbrauerei, Beierse staatsbrouwerij. De oudste bewaard gebleven gebouwen, het vroegere klooster, stammen nog uit de 17e eeuw. De installaties zijn echter hypermodern. Aan de brouwerij is een van de brouwersfaculteiten van de Technische Universiteit München verbonden.

Ook is een bezoek aan het Weihenstephan klooster zeker het aanraden waard. Het klooster bevindt zich op grote hoogte boven de stad Freising op de zogenaamde Weihenstephan heuvel. Vanaf dit punt heb je een adembenemend uitzicht op de oude stad, het Opper-Beierse Plateau en de verre Alpen.

Ingrediënten
Voor het brouwen van de Weihenstephaner Hefeweissbier worden o.a. de volgende klassiek ingedrienten gebruikt:

  •  Water
  • Tarwemout
  • Gerstemout
  • Gist
  • Hop

 

Het eindresultaat is een prachtige Weizen onder veel bierliefhebbers. Menig proeflokaal, speciaalbiercafé of slijter biedt deze Hefe Weizen dan ook aan. In een bijpassend lang glas wordt dit bier vaak geschonken en het bier is niet voor niks ongekend populair in de wereld.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Weihenstephaner Hefeweissbier van ongeveer 5,4% wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 5 ℃ en dit bier te schenken in een Weizen glas. Dit fruitige en frisse bier smaakt het beste op het terras in de zon.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingedriënten

20 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Weihenstephaner Hefeweissbier krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten. De Hefe Weizen heeft een frisse maar rijkesmaak met een alcoholpercentage van ongeveer 5,4 procent. Er zijn diverse aroma’s te bespeuren van bananenschuimpjes en kruidnagel en dat proef je ook bij iedere slok. Het bier drinkt lekker weg met een lichte nasmaak en is een bier die goed geschikt is op een zonnige maar warme dag. Vergeet niet om een lekker kaas/worstplankje erbij te serveren!

De Weihenstephaner Hefeweissbier is daarnaast diepgoud van kleur, heeft een aangename maar fruitige geur die onder de volle schuimkraag uitkomt. Een aantrekkelijk bier in velerlei opzichten. De aanblik van een mooi vol geschonken glas Weihenstephaner Hefeweissbier op een terras doet je bierhartje al sneller kloppen

Geniet met deze Weihenstephaner Hefeweissbier!

Recent Posts