Hertog Jan – Grand Pilsner


Een volmondige Pilsner die net dat beetje extra geeft. De Hertog Jan – Grand Pilsner bevat 5,7% alcohol en bij het inschenken van dit bier zien we een mooie gouden kleur met witte schuimkraag. Een rijke moutachtige smaak in het bier maakt het helemaal af.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,47/5.00

Brouwerij Hertog Jan kent zijn roots in het Limburgse Arcen. De brouwerij bestaat sinds 1915 en is door een viertal bevriende brouwers opgericht. Destijds heette de brouwerij ‘’De Vriendenkring’’. Ze brouwden ondergistend bier oftewel een pilsner, wat in die tijd nog vrij ongebruikelijk was.

Vlak voor de oorlog in 1925 wordt het ondergistend bier van De Vriendenkring een succes in Nederland. Als snel wordt er geëxporteerd naar andere delen van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kiezen de Duitsers de brouwerij als hoofdkwartier. De gevolgen van de oorlog zijn nog steeds te zien in de vorm van kogelgaten in de huidige brouwerij.

In de jaren 80 werd er een herstart gemaakt bij de brouwerij. Een stel ondernemers begint er de Arcense bierbrouwerij. Niet alleen Pilsener, maar ook speciaalbieren worden er gebrouwen. In 2002 lanceert Hertog Jan een campagne met Hoogstpersoonlijk als motto. En dit is een succes. Tot op heden brouwt Hertog Jan unieke bieren. Van Bockbieren tot aan prijs winnende bieren zoals de Hertog Jan Grand Prestige.

De Hertog Jan Grand Pilsner kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Mais
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke moutachtige smaak
  • Gouden kleur met witte schuimkraag
  • Goed in balans

  

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Hertog Jan Grand Pilsner  wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 7 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig. De Grand Pilsner is een uitstekende begeleider van diverse gerechten, vleesgerechten en pittige kazen. 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Hertog Jan Grand Pilsner krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier heeft een rijke moutachtige maar  volle smaak met een  alcoholpercentage van ongeveer 5,7 procent.

Het is dus een volmondige Pilsner die net dat beetje extra geeft. In de afdronk is het bier zacht maar licht bitter. Het rijke moutige mondgevoel blijft dan ook aangenaam achter.

Wij raden dit bier dan ook zeker aan om een keer te proberen! 

Recent Posts