Tijd voor Bockbier!


Als de bladeren van de bomen gaan verkleuren weet je dat het al bijna zo ver is. Voor veel liefhebbers staat in de herfst maar 1 ding centraal. Dat is natuurlijk het drinken van een heerlijk bock biertje. Wat heeft de herfst nu eigenlijk met bock bier te maken? In deze blog lees je er alles over.

Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bockbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibock wordt genoemd.

 

Oorsprong & historie

Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Het Nederlandse bokbier heeft zich vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met zo z’n eigen tradities en als opvallendste kenmerk dat bokbieren zowel onder- als bovengistend kunnen zijn. Ook in België worden bokbieren in Nederlandse stijl gebrouwen, maar die zijn uitsluitend bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bokbiertraditie.

Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd. Het werd onder meer geleverd aan de Hertogen van Beieren, die het buitengewoon lekker vonden, maar ook veel te duur vanwege de hoge accijnzen. Hertog Willem V besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken.

In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchener Hofbräuhaus. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. Rond 1612 werd een brouwer, Elias Pilcher, uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier “nach Einbecker Art” te brouwen. “Einbecker Bier” werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wel een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar (soms afgebeeld als half mens, half bok) die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking (mouten) worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de ‘herfst’-bok.

Welk glas gebruik je voor een Bockbiertje?

Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij een herfst bock bier wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 -12 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig of een bolvormig glas. Voordat je een bockbier serveert, is het eigenlijk verstandig om het bier nog even te laten staan. Zo warmt het bier iets op, maar is het bier toch nog lekker koud in het glas.

Lekker eten bij bockbier

Een bockbier heeft vaak een zoete, karamelachtige en of kruidige tot bittere smaak. Het ene bockbier is wat zoeter dan de ander of wat kruidiger en een volgende kan zelfs heel verassend smaken met bijvoorbeeld toffee of chocolade tonen erin. Bockbier kunnen we heerlijk combineren met veel herfstgerechten. Gerechten die het seizoen een speciaal tintje geven. Een bockbier past dan ook goed bij stampotjes, stoofpotten, wild vlees en hartige desserts. Een herfstbock kun je ook bier als toetje serveren na een volle herfstmaaltijd. Beentjes languit, bockbiertje in de hand en genieten maar!

Voorbeelden van bockbier
Nieuwsgierig naar dit type bier? Check dan de volgende reviews.

Brouwerij de Kneiter – Paasei Bock

De Brouwerij de Kneiter Paasei Bock is een fris en smaakvol lentebock bier. Het bier is te omschrijven als een zacht en romige chocolade lentebock van 8% alcohol. Vol van…

Barbãr Bok

De Barbãr Bok is een Belgisch Bockbier met een alcoholpercentage 8%. Het is bier van hoge gisting en wordt grotendeels gebrouwen op basis van honing (2,5%). Dit bockbier vertoond zich…

Brouwerij ‘t IJ Paasij

De Paasij is een licht amberkleurig lente bockbier van 7% alcohol. Een zacht maar ook een fris bier. Kruidig en fruitig zijn dan ook de hoofdrolspelers in dit bier van…

Grolsch Herfstbok

De Grolsch Rijke Herfstbok is een karaktervol Bockbier met een stevige, zachtzoete smaak en een robijnrode kleur. Met een alcoholpercentage van ongeveer 6,6% is dit een heerlijk bier voor de…

Brouwersnös Bok op de Haverkist

De Bok Op De Haverkist is een Bockbier van ongeveer 6,4% alcohol en die wordt gebrouwen door brouwerij Brouwrsnös te Groenlo. Het is een rijk en smaakvol bier waarbij er…

Bronckhorster IJsselbock

De IJsselbock van de Bronckhorster Brewing Company is een vol en rijk Bockbier met een alcoholpercentage van 7%. Dit bockbier werd oorspronkelijk als bovengistend gebrouwen. Sinds het jaar 2016 is…

Hertog Jan Bockbier

De Hertog Jan Bockbier is een rijk herfstbier van ongeveer 6,5% alcohol met een volle, romige maar ook een kenmerkende karamelachtige smaak. Deze herfstbock van Hertog Jan behoort tot de…

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier werd in 2014 verkozen tot het beste bock biertje van Nederland. Dit pittige, aangenaam bitter bockbier zit vol verrassingen. Kruidige aroma’s met een subtiele zoete ondertoon geven…

Recent Posts