Grolsch Herfstbok


De Grolsch Rijke Herfstbok is een karaktervol Bockbier met een stevige, zachtzoete smaak en een robijnrode kleur. Met een alcoholpercentage van ongeveer 6,6% is dit een heerlijk bier voor de in herfst of winter.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,40/5.00

Dit Bockbier wordt gebrouwen door brouwerij Koninkelijke Grosch te Enschede. Grolsch is een merk dat onder de bierlefhebbers weinig introductie behoeft. Het bekendste bier van Grolsch is dan ook de beugel en met het motto, Vakmanschap is Meesterschap hebben ze zichzelf op de kaart gezet.

De historie van Grolsch begint allemaal op 11 mei 1615, als Willem Neerfeldt een pand in Grol (Groenlo) koopt voor de start van een brouwerij. Eén van zijn brouwers, Peter Kuijper, zou later bekend worden als dé grondlegger van het Grolsch bier.

Peter Kuijper trouwt met Jenneken, de dochter van Willem Neerfeldt. Uit de overlevering blijkt dat Peter een hartstochtelijke passie heeft voor het brouwen van het lekkerste bier. Hij tracht namelijk de hand van Jenneken te winnen. Alleen door met haar te trouwen, kan hij de brouwerij overnemen, want deze dient in de familie te blijven.

Het verhaal gaat dat hij drie maal is afgewezen, omdat zijn bier nog niet perfect is. Pas als hij erin slaagt het ultieme bier met twee hopsoorten te brouwen, stemt ze toe met hem te trouwen. Een vrouw die duidelijk voor de beste smaak gaat! Heerlijk zeg zulke (bier)passie!

Die passie is tegenwoordig nog steeds terug te vinden bij deze Rijke Herfstbock. Het bockbier wordt al gebrouwen sinds 1920 en is het meest gedronken Bockbier in Nederland.

De Grolsch Rijke Herfstbok bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Suiker
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Robijnrode kleur
  • Crème kleurige schuimkraag
  • Tonen van bosbessen, kaneel en rozijnen.
  • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Grolsch Rijke Herfstbock wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 8- 10 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas of bolvormig glas. De Grolsch Rijke Herfstbok is een uitstekende begeleider van stoofpotjes, gekruide gerechten, vleesgerechten of zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Grolsch Rijke Herfstbok krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit bier heeft een rijke maar zoete smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6,6 procent.

Niet voor niks is dit bockbier sinds 1920 al enorm populair in Nederland. De Rijke Herfstbok is een traditioneel ondergistend gebrouwen seizoensbier met een aangename, zacht zoete smaak. Bij de 1e slok proeven we een rijk smakenpalet van aroma’s die bestaat uit karamel en de subtiele tonen van kaneel, rozijnen en bosbessen.

Bij het inschenken van dit Bockbier zien we een prachtige robijnrode kleur met een stevige crèmekleurige schuimkraag. Al met al een zeer toegankelijk bier dit vooral geschikt is voor de herfst of winter.

Recent Posts