Hertog Jan Bockbier


De Hertog Jan Bockbier is een rijk herfstbier van ongeveer 6,5% alcohol met een volle, romige maar ook een kenmerkende karamelachtige smaak. Deze herfstbock van Hertog Jan behoort tot de top-3 van najaarsbieren van Nederland.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,49/5.00

Brouwerij Hertog Jan kent zijn roots in het Limburgse Arcen. De brouwerij bestaat sinds 1915 en is door een viertal bevriende brouwers opgericht. Destijds heette de brouwerij ‘’De Vriendenkring’’. Ze brouwden ondergistend bier oftewel een pilsner, wat in die tijd nog vrij ongebruikelijk was.

Vlak voor de oorlog in 1925 wordt het ondergistend bier van De Vriendenkring een succes in Nederland. Als snel wordt er geëxporteerd naar andere delen van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kiezen de Duitsers de brouwerij als hoofdkwartier. De gevolgen van de oorlog zijn nog steeds te zien in de vorm van kogelgaten in de huidige brouwerij.

In de jaren 80 werd er een herstart gemaakt bij de brouwerij. Een stel ondernemers begint er de Arcense bierbrouwerij. Niet alleen Pilsener, maar ook speciaalbieren worden er gebrouwen. In 2002 lanceert Hertog Jan een campagne met Hoogstpersoonlijk als motto. En dit is een succes. Tot op heden brouwt Hertog Jan unieke bieren. Van Bockbieren tot aan prijs winnende bieren zoals de Hertog Jan Grand Prestige.

Op naar het Bockje!

De Hertog Jan Bockbier kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Suiker
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Prachtige dieprode kleur
  • Crème achtige schuimkraag
  • Lichte karamelsmaak
  • Aangename zoetigheid

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Hertog Jan Bockbier wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een bolvormig glas. De Hertog Jan Bockbier is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten en pittige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Hertog Jan Bockbier krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Wij hebben de Hertog Jan Bockbier 2020 geproefd voor deze review. Bij de 1e slok proeven we een rijk bier met een alcoholpercentage van 6,5%. De extra ingrediënten naast het water, hop en mout zijn suiker en karamel. En dat is goed te proeven ook. De toon is behoorlijk zoet maar wordt goed gecompenseerd met een lichtje bitterheid. Het bier is lekker drinkbaar op 10 graden. Een eigenwijs bockbier om de herfst of winter goed mee te beginnen.

Recent Posts