Huttenkloas – Pilsener


Een bier van een brouwerij vernoemd naar een beruchte Twentse misdadiger uit de 18e eeuw! We hebben het natuurlijk over brouwerij Huttenkloas uit Albergen. De Huttenkloas Pilsener is een heerlijk licht bier van 5% alcohol. Bij het inschenken zien we een goudgele kleur en heeft het een smaakvolle en moutige smaak.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,20/5.00

Brouwerij Huttenkloas is opgericht door de Hengelose brouwers Ruud van de Gevel en Johan Nijhof. In stelden zij zich het doel om een ambachtelijke brouwerij te stichten in Twente. Ze besloten niet te hard van stapel te lopen en namen anderhalf jaar de tijd voor de voorbereiding voordat ze in het jaar 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen.
Dit bier gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei en werd gebrouwen conform het klassieke Duitse Reinheitsgebot. In 2005 produceerde de Huttenkloas brouwerij elke drie weken 50 hectoliter bier. Eén keer per maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen en werd het bier per vrachtwagen naar Twente vervoerd waar het werd opgeslagen in Rossum.

Deze Twentse brouwerij heeft een eigen bierlijn met verschillende bierstijlen. In het jaar 2021 heeft de brouwerij een eigen blikkenlijn gekregen. Creatievelingen werden in 2020 uitgedaagd om het bierblik te ontwerpen en het ultieme Huttenkloas gevoel te vangen in het ontwerp.

Maar waar komt nu de naam ‘’Huttenkloas’’ vandaan?
De meest gevreesde en beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was Huttenkloas. Deze schurk, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1700 samen met zijn vrouw en zoon in het Twentse buurtschap Bentelo. Hij had het vooral gemunt op marktkooplieden en werd beschuldigd en verdacht van een groot aantal moorden en andere delicten. Bijna iedereen in zijn omgeving had z’n vermoedens, maar hield wijselijk z’n mond. “Denk der um, oene hoes is van hoalt en streu”, dreigde Kloas. Zo werd ook Willen Stint, die terugkeerde van zijn handelsreis en een aanzienlijke som geld bij zich had, door Huttenkloas gedood, uitgeschud en onder de grond gewerkt. De kleding van Stint werd netjes gewassen en werd als zondagspak door Huttenkloas gedragen. Toen de kledingstukken herkend werden door de vader van het slachtoffer, was het bewijs geleverd! Alvorens te worden gestraft, werd Huttenkloas, een grote en oersterke kerel, ruim 110 dagen in een dwangstoel vastgezet waarna hij publiekelijk ter dood veroordeeld werd.
De voltrekking trok meer dan 20.000 bezoekers: het was het proces van de eeuw in Twente!
De originele stoel waarop Huttenkloas 110 dagen heeft vastgezeten is te zien in het Palthemuseum in Oldenzaal.

Smaak en kleur

  • Fris en moutige smaak
  • Licht bitter
  • Gouden kleur
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Huttenkloas– Pilsener wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur van 6 ℃ en dit bier te schenken in een normaal of tulpvormig glas. De Huttenkloas Pilsener is een uitstekende keuze als begeleider van vrijwel alle gerechten. 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Huttenkloas – Pilsener  krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van  80 punten.

Deze Pilsener is een heerlijk verfrissend en licht bier van 5,0% alcohol. 

Als we dit bier inschenken zien we een gouden kleur met een stevige en prikkelende witte schuimkraag.  

In de neus van dit bier nemen we vooral de mout waar. 
Dit proef je dan ook goed terug in de smaak. Het bier heeft een subtiel licht bittertje. Een goed doordrinkbier die geschikt is voor ieder moment.

Recent Posts