La Trappe Bockbier


La Trappe Bockbier werd in 2014 verkozen tot het beste bock biertje van Nederland. Dit pittige, aangenaam bitter bockbier zit vol verrassingen. Kruidige aroma’s met een subtiele zoete ondertoon geven dit enige trappisten bockbier ter wereld zijn unieke karakter. En dat is te proeven ook!

De brouwerij van de cisterciënzerabdij Koningshoeven van de trappisten in Berkel-Enschot hebben er weer een pronckstuk van gemaakt.

Score BBS:         9,0/10

Untappd:            3,52/5.00

In deze brouwerij wordt sinds ook 1884 het zogenaamde trappistenbier gebrouwen. De monniken van deze abdij staan aan de oorsprong van de La Trappe Tripel. Zij worden in de volksmond ‘’trappisten’’ genoemd, naar de herkomst van hun orde: het Franse Soligny-La-Trappe. Deze orde kenmerkt zich door soberheid, stilte en de plicht tot liefdadigheid.

Eind 19e eeuw vluchtte een kleine groep trappistenmonniken vanuit Frankrijk naar Berkel-Enschot. Daar, in het hart van Brabant, vonden ze een stuk heide met wat hoeven en een schaapskooi. Dit voormalige buitenverblijf van Koning Willem II – de Koningshoeven – omarmden zij als hun nieuwe thuishaven. Ze stichtten er hun klooster en besloten bier te gaan brouwen. Tot op de dag van vandaag vullen zij hun leven hier met gebed en werk.

De monniken van de Koningshoeven zijn de enige trappisten die een bockbier brouwen, geheel volgens de Nederlandse traditie. Een uniek bockbier dus!

De La Trappe Bockbier bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Glucosestroop
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke en volle smaak
  • Donkere roodbruine kleur
  • Karamelachtige smaak
  • Stevige en smaakvolle crème achtige schuimkraag

 

Het eindresultaat is een donker, roodbruine trappistenbockbier van ongeveer 7 procent alcohol en bevat dankzij nagisting op fles een rijke en complexe smaak. Die wordt gekenmerkt door toetsen van karamel en diverse mouten.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de La Trappe Bockbier wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in het originele La Trappe glas of een kelkachtig glas. De La Trappe Bockbier is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De La Trappe Bockbier krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten. Dit bier heeft een rijke en volle smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent.

De La Trappe Bockbier heeft tonen van toffee en karamel. De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid wat lekker blijft hangen. Dit geheel maakt het tot een heerlijk Bock bier.

Op een herfstachtige avond en lekker voor de open haard geniet je volop met deze volle en rijke Bock. De dieprode en bruinachtige kleur in samenhang met de crème achtige schuimkraag maken het tot een prachtig schouwspel.

Recent Posts