Barbãr Bok


De Barbãr Bok is een Belgisch Bockbier met een alcoholpercentage 8%. Het is bier van hoge gisting en wordt grotendeels gebrouwen op basis van honing (2,5%). Dit bockbier vertoond zich met donkere kleuren en een robijnen glans. De schuimkraag heeft een beige kleur en vervlakt snel nadat het bier in het glas is gegoten. Het bier is rijk van smaak en de aroma’s van mout, honing, karamel en specerijen zijn erg goed te proeven in dit bier.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,49/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Lefebvre en is een echte familie bierbrouwerij. Deze brouwerij is gelegen in de Zennevallei in Quenast in de Belgische provincie Waals-Brabant en werd in het jaar 1876 opgericht door Jules Lefèbvre.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij in 1916 opgedoekt door de Duitsers. In het jaar 1921 verhuisde Auguste, de zoon van Jules, de brouwerij van het dorpscentrum naar een hoger gelegen gedeelte. Daar werd de huidige locatie gevonden in de gebouwen van een andere failliete brouwerij. Datzelfde jaar werd door Gaston Lefèbvre, de derde generatie, een bottellijn geïnstalleerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij niet opgedoekt, maar draaiden ze op de achtergrond, zoals de meeste overgebleven brouwerijen tijdens de oorlog, op een laag pitje.

Pierre Lefèbvre deed in het jaar 1954 zijn intrede in de brouwerij en werden de bieren Super-Houblo en Porph-Ale gelanceerd. In het jaar 1975 kwam Philippe Lefèbvre, de vijfde generatie, aan het roer en vanaf 1978 begon men de abdijbieren Abbaye de Bonne-Espérance te brouwen. Sinds 1983 brouwt Lefebvre ook de Floreffe-bieren, onder menig bierliefhebber bekend van de Floreffe Blond. In 2002 voegde Paul Lefèbvre, zoon van Philippe, zich bij het team waar ook zijn zus Céline en zijn moeder Ann bijhoren. Kortom, een heus een familiebedrijf.

De Barbãr bok maakt uit van een driedelige serie en allen zijn te omschrijven als een Belgisch bier van hoge gisting. De bieren zijn te herkennen aan het gebruik van het beugelfles.
De driedelige serie wordt sinds 1995 gebrouwen en bestaat uit de volgende varianten:

 • Barbãr: een donkerblond bier met een alcoholpercentage van 8%. Het bier wordt gezoet met honing uit Yucatán.
 • Barbãr Bok: het bier van deze review.
 • Barbãr Rouge: een fruitbier met een alcoholpercentage van 8% die gelanceerd is in 2018.

De Barbãr Bok bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwe
 • Glucose- en fructose siroop
 • Honing
 • Hop
 • Bittere sinaasappelschillen
 • Koriander
 • Gist

Smaak en kleur

 • Rijke en zoete smaak
 • Donker bruin met een robijnrode gloed
 • Beige schuimkraag
 • Aroma’s van mout, honing, karamel, specerijen en sinaasappelschillen
 • Zachte maar lichte bittere nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Barbãr Bok wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een tulpglas. De Barbãr Bok is een uitstekende begeleider van onder meer stoofpotjes, wild vlees, zoete desserts of een lekker kaasplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Barbãr Bok krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Het oorspronkelijke recept van dit stevige bruine bier gebaseerd op mout, zachte tarwe en honing. En dat is goed te ruiken en proeven. Honing- en kruidtoetsen in dit bier vliegen aan je neus voorbij bij het inschenken. Het bier is bij het inschenken mooi donkerbruin van kleur waarbij een robijnrode gloed zichtbaar is.

Bij de 1e slokken proeven we direct de honing, zachte tarwe en het zoete van het gebruikte siroop in dit bier. De alcohol is duidelijk, doch niet te nadrukkelijk aanwezig. De afdronk is lang, fruitig, licht pikant en niet bitter. Een heerlijk Bockbier om eens goed voor te zitten.

Recent Posts