Tongerlo NOX (Bruin)


De Tongerlo NOX is te omschrijven als een Dubbel en is een Abdijbier van de Belgische Brouwerij Haacht. Het bier van 6% alcohol heeft een roodbruine kleur met een vrij zoet aroma. De smaak van deze Dubbel is vol en de afdronk is zacht.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,43/5.00

Een Abdijbier is een bier dat door de paters van een abdij gebrouwen wordt of in naam verbonden is aan een abdij. Voor het brouwen van de Tongerlo NOX (Bruin) heeft Brouwerij Haacht een overkomst gesloten met de Abdij van Tongerlo. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds het jaar 1999. De naam NOX betekent in het Latijns ‘nacht’ en verwijst naar de warme en donkere kleur van deze dubbel.

Als we kijken naar de geschiedenis van de abdij van Tongerlo werd er ongeveer tot de Franse revolutie bier gebrouwen. Na de heroprichting van de abdij in 1840 ontstond er ook een kleine brouwerij in de abdij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er abrupt gestopt met brouwen en werden de koperen brouwketels in beslag genomen door de Duitsers. In 1954 sloot de Belgische Brouwerij Van Milders een overeenkomst met de abdij en werden de bieren onder de merknaam Tongerlo uitgebracht. In 1990 werd het biermerk Tongerlo verkocht aan Brouwerij Haacht en zo verhuisde het abdijbier mee naar een nieuwe eigenaar.

Brouwerij Haacht is een bierbrouwerij in de Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek in België, waar in 1898 voor de eerste maal bier werd gebrouwen. Het was ingenieur Eugène De Ro, die in 1898 het eerste bier brouwde en de bestaande melkerij omdoopte tot “Brouwerij en Melkerij van Haecht”. Niet veel later, volgde de productie van pils. Het brouwen legde het bedrijf geen windeieren en in 1913 stond Brouwerij Haacht bij eerste producenten van België. In 1929 stopte men met de productie van melk en ging zich volledig toewijden op het brouwen van bier. Er werd Bock, Export, Pils en Stout-Ale aan de man gebracht. Brouwerij Haacht haalde in 1937 het toenmalige record van 578.000 hectoliter per jaar.

De modernisering van het bedrijf stond niet stil en werd er in 1945 van vatenbier overgeschakeld naar flessenbier. Daardoor werd Brouwerij Haacht in 1953 de tweede brouwerij in België.

De pils die aanvankelijk “Super 8” heette werd in 1975 omgedoopt tot “Primus”, genoemd naar Hertog Jan I van Brabant. In 1989 lanceerde men het “Witbier Haacht” en vanaf 1990 werden dus de Abdijbieren van Tongerlo in productie genomen.

De Tongerlo NOX (Bruin) behaalde zilver tijdens de Asia Beer Awards in 2013 en pakte een bronzen medaille op de International Beer Challenge 2019.

De Tongerlo NOX bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Maïs
  • Suiker
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Kastanjebruine kleur
  • Crème kleurige schuimkraag
  • Tonen van karamel, bruine suiker en geroosterde mout
  • Zachte afdronk en ietwat bitter

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Tongerlo Nox wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 8-10 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Tongerlo NOX is een uitstekende begeleider van rood vlees, wild en stoofpotjes.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok  

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Tongerlo NOX krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Bij het inschenken van deze dubbel krijgen we een mooie kastanjebruine kleur te zien met een crèmekleurige schuimkraag.  De schuimkraag is smaakvol en romig en in het bier zelf is de bruine suiker, karamel en de geroosterde mout dan ook goed te proeven. Ondanks het lage alcoholpercentage in dit bier, proeft dit bier wel zwaar aan. De afdronk is zacht met een licht bittertje erin verstopt.

Recent Posts