Vicaris Generaal


De Vicaris Generaal is een Dubbel van 8,5% alcohol en wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Dilewyns. Het bier is helder,  bruin van kleur met een lichte rode gloed en een stevige crèmekleurige schuimkraag. In de geur nemen we gebrande mout, gedroogd fruit en karamel waar. De smaak van dit bier is vrij stevig maar ook zoet, met een lichte bitterheid in de afdronk.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,48/5.00

Waar komt de naam van dit bier vandaan?

De benaming Vicaris komt van het Latijnse ‘’vicarius’’, plaatsvervanger. Een bisdomstaf bestaat uit een bisschop aangevuld met een of meerdere vicarissen. De vicaris-generaal is de persoonlijke, en eerste plaatsvervanger van de bisschop.

Brouwerij Dilewyns is gevestigd in Dendermonde, Oost-Vlaanderen (België) en zag het levenslicht in het jaar 2011. Oprichter Vincent Dilewyns begon in 1999 thuis in Grembergen als hobbybrouwer bieren voor eigen gebruik te brouwen. In het jaar 2005 werd hem gevraagd een eigen bier te serveren ter gelegenheid van de voorstelling van een boek dat zijn broer uitgaf. Hij liet 1250 liter van zijn eigen bier, onder de naam Vicaris brouwen bij De Proefbrouwerij te Lochristi. Aangezien dit bier ontzettend populair werd en de vraag naar dit bier zo groot was werd ook een tweede brouwsel geproduceerd. Het assortiment werd uitgebreid met de Vicaris Generaal en de Vicardin.

Eind 2010 werd een pand aangekocht in de industriezone Vlassenhout en een brouwerij, lagertanks, bottel- en etiketteermachine in Italië. De officiële opening volgde al snel en vond plaats op 20 mei 2011 in het bijzijn van de plaatselijke burgervader.

Naast de Vicaris Generaal brouwt Dilewyns in zijn brouwerij ook de volgende bieren:

 • Vicaris Lino
 • Vicaris Quinto
 • Vicaris Tripel
 • Vicaris Gueuze
 • Vicaris Winter

Een mooi assortiment aan bieren en de ambacht bij Dilewyns maakt het een unieke brouwerij. Een pasteur, een centrifuge of een helder bier filter komt bij brouwerij Dilewyns niet aan bod. Alle natuurlijke elementen blijven door het niet filteren aanwezig in de fles. Dankzij het niet pasteuriseren is Vicaris een levend product met smaakevolutie. Puur, familiaal en authentiek.

De Vicaris Generaal bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Suiker
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Rijk van smaak
 • Moutige aroma’s, gebrand en tonen van gedroogd fruit
 • Diepbruine kleur met een rode gloed
 • Crème kleurige schuimkraag
 • Zachte bitterheid

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Vicaris Generaal wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Vicaris Generaal is een uitstekende begeleider van onder meer stoofpotjes, wild of zoete en volle desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Vicaris Generaal krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Het is een heerlijke en rijke Dubbel van 8,5% alcohol. Dit bier heeft een bruine kleur met een mooie rood gloed erin. Het bier wordt afgemaakt met een crèmekleurige schuimkraag en ruikt moutig, gebrand en naar gedroogd fruit. In de smaak proeven we de geuren terug, maar ook tonen van karamel en toast. In de nasmaak is het bier vrij stevig maar ook zoet met een lichte bitterheid in de afdronk.

Recent Posts