Leffe Bruin


De Leffe Bruin heeft zijn zachte, diepbruine kleur, de perfecte balans tussen een licht bittere smaak en een zweem van karamel te danken aan een eeuwenoude traditie. Dankzij een vleugje koffie en chocolade valt dit bier nog meer in de smaak.

Score BBS:          9,0/10

Untappd:            3,56/5.00

De Leffe Bruin, of Leffe Brune, wordt omschreven als een authentiek abdijbier. Bij de term authentiek abdijbier moeten we meteen denken aan historie. En wat een historie!

De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. De Ordo Canonici Regularis Praemonstratensis, in het Nederlands platgezegd premonstratenzers of norbertijnen, is een kloosterorde van reguliere kanunniken van de Orde van Prémontré.

Het is 1240, en in het karakteristieke doprje Dinant en middenin in de Leffe vallei staat een abdij waarbij alle dorpelingen bekend mee zijn. De Nobertijnen, die in de abdij wonen, houden die ochtend overleg in de grote refter over een thema dat alle inwoners van Dinant aangaat: hoe vermijdt men epidemieën die door vervuild water verspreid worden? Na uren van overleg komen de monniken op het geniale maar meesterlijke idee om het water te steriliseren via een proces dat zij maar al te goed kennen: bierbrouwen! Kort daarna kunnen de inwoners van Dinant voor het eerst van een diepbruin bier genieten, en ook de duizenden pelgrims op doortocht proeven maar al te graag van de gastvrijheid van de monniken. De Leffe Bruin was ontstaan!

 

Ingrediënten
Voor het brouwen van de Leffe Bruin worden o.a. de volgende klassiek ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • (Donker)gebrande gerste mout
  • Maïs
  • Hop
  • Gist

 

Het eindresultaat is een diepbruine dubbel van 6,5% alcohol met een perfecte balans tussen bitterheid en een zweem van karamel. Een kruidige afdronk zorgt voor de finishing touch! Menig proeflokaal, speciaalbiercafé of slijter biedt deze dubbel dan ook aan. In de orginele Leffe Kelk wordt dit bier vaak geschonken.

Smaak en kleur

  • Volle smaak
  • Aroma’s van karamel, koffie en chocolade te bespeuren
  • Een prachtige diepbruine kleur
  • Een creméachtige maar stevige schuimkraag

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Leffe Bruin wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het Leffe glas of een kelkachtig glas. Leffe Bruin smaakt het best tijdens een gesprek onder vrienden, bij het lezen van een goed boek of voor de open haard!

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

25 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

65 van de 75 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 van de 25 punten

0
Totale score (max 100)

De Leffe Bruin krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten. De Leffe Bruin heeft een volle smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6,5 procent. Er zijn diverse aroma’s en tonen te bespeuren van karamel, koffie en chocolade en dat proef je ook bij iedere slok. Het bier drinkt heerlijk met een bittere en kruidige nasmaak en is een bier die goed geschikt is voor in de herfst of winter. Lekker voor de open haard of gezellig met vrienden voor een lange avond!

De Leffe Bruin is diepbruin van kleur, heeft een sterke maar aangename kruidige geur die onder de creméachtige schuimkraag uitkomt. Een uitstekend bier in velerlei opzichten!

Recent Posts