Westmalle Dubbel


De Westmalle Dubbel  is een trappistenbier dat in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle wordt gebrouwen. De Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent alcohol en is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl en in vaten van 30 en 50 liter.

Score BBS:         9,0/10

Untappd:            3,72/5.00

De geschiedenis van de brouwerij van Westmalle gaat helemaal terug tot 22 april 1836 wanneer het klooster wordt verheven tot trappistenabdij. Vanaf dan is het de monniken aanbevolen om de plaatselijke volksdrank bij hun maaltijd te drinken. En in Vlaanderen is de volksdrank bij uitstek uiteraard bier.

In 1926 passen ze het recept aan en brouwen ze het bier wat zwaarder door de ingrediënten te verdubbelen. Zo kwam het bier aan zijn naam Dubbel, hoewel velen hem vaak gewoon Trappist noemen. Dat recept is nog altijd de basis voor de Westmalle Dubbel die we nu kennen.

De inkomsten van de Westmalle brouwerij gebruiken de monniken onder andere om van te leven. De rest wordt opnieuw geïnvesteerd in het verbeteren van de brouwtechnieken, het welzijn van de werknemers en het ondersteunen van Trappistengemeenschappen die het niet breed hebben. Een deel schenken de monniken ook aan liefdadigheidsacties in binnen- en buitenland.

De Westmalle Dubbel kent t o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Suiker
  • Toetsen van banaan

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Donkere roodbruine kleur
  • Fruitig aroma’s
  • Crème achtige schuimkraag

 

De Westmalle Dubbel  is een trappistenbier dat in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle wordt gebrouwen. De Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent alcoholen is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl en in vaten van 30 en 50 liter.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Westmalle Dubbel  wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Westmalle Dubbel is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Westmalle Dubbel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten. Dit bier heeft een rijke smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent.

De Westmalle Dubbel zit vol fruitige aroma’s en esters, heeft tonen van gebrande mout. De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid. Dit geheel maakt het een heerlijk klassiek Belgisch speciaalbier.

Op een herfstachtige avond en lekker voor de open haard geniet je volop met deze volle en rijke dubbel. De dieprode en bruinachtige kleur in samenhang met de cremèachtige schuimkraag maken het tot een prachtig schouwspel. De eenvoud van de fles en het etiket siert de historie van de abdij Onze-Lieve-Vrouw en haar brouwers.

Recent Posts