Tegenwoordig kunnen we niet meer om de bierstijl Stout heen. Toch klinkt de naam van deze bierstijl wel gek. Waar komt het eigenlijk vandaan? Een Stout bier is een sterkere variant van Porter bier. ‘Stout’ is dan ook het Engelse woord voor sterk of krachtig. Aan de basis van een stijl ligt altijd een min of meer oud gebruik voor. Als consument herken je een duidelijk soort bier en verwacht je ook bepaalde smaakeigenschappen. Zo is het hoge alcoholgehalte van een Imperial Stout dat de Britten brouwden voor de Oostzeemarkt, ontstaan uit de noodzaak om het bier langer goed en houdbaar te maken.
Omdat er veel verschillende soorten stout bier zijn, loopt het alcoholpercentage uiteen van 3% tot wel 13%. Door het gebruik van geroosterde mout krijgt het bier een donkere kleur. Het gebruik van de mout wordt boven 150 graden Celsius geroosterd en al een klein percentage (namelijk 5%) van de mout volstaat al voor verschillende smaken. De smaak is zwaar en kan vrij bitter zijn, of juist wat zoeter. De kenmerkende kleur van stout bier is zeer donker. Één van de bekendste Stouts is de Guiness Draught.
Soorten stout
Men noemt een stout of een porter vaak ook wel een donker Brits bier. Je moet er van houden of helemaal niet, krijg je dan vaak te horen. Deze van oorsprong Britse stijlen onderscheiden zich door hun uiterlijk en kleur en tegenwoordig zijn er verschillende variaties gemaakt op deze bierstijl.
Een greep uit het assortiment:
- (Russian) Imperial Stout;
- Oatmeal Stout;
- Koffie Stout;
- Amerikaanse Stout;
- Milk Stout.
Een Top 7 van Stout bieren
BesteBiertje.nl heeft een Top 7 Stout bieren voor jullie geselecteerd.
Op de eerste plek hebben wij de Kentucky Breakfast Stout van de Amerikaanse brouwerij Founders gezet. Deze Amerikaanse Stout is een ware smaaksensatie. De smaken van chocolade, vanille, koffie en laurier gaan helemaal los in deze Stout van 12% alcohol. Het bier is gerijpt op bourbon vaten wat vervolgens een geweldig effect geeft op dit bier.
De Founders Kentucky Breakfast Stout bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Chocolademout
- Geroosterd Gerst
- Sumatra en Kona koffiebonen
- Gist
Smaak en kleur
- Rijke smaak
- Donkere kleur
- Mokkakleurige schuimkraag
- Smaken van vanille, laurier, chocolade, koffie
- Zachte afdronk met de boventoon van bourbon
Op de tweede plek treffen we de Pime Öö Hazelnut aan. Deze Imperial Stout wordt gebrouwen door de beroemde brouwerij uit Estland: Põhjala. De Põhjala Pime Öö Hazelnut is de gepimpte versie van de Põhjala Pime Öö die op plek 4 staat in onze top 7. Deze Hazelnut editie is een volle en rijke Imperial Stout is van ongeveer 13,6% alcohol. Het bier is zo zwart als de nacht, dat is ook waar de naam op wijst, ‘donkere nacht’ is dan ook de vertaling. Het bier is dik, zoet en smaakvol. Met een smaakpalet wat bestaat uit hazelnoot, koffie, laurier en zoethout is het een heel rijk bier.
De Põhjala Pime Öö Hazelnut bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Gerstemout
- Roggemout
- Haver
- Hazelnoot
- Hop
- Gist
Smaak en kleur
- Rijke en krachtige smaak
- Zwarte kleur
- Donkerbruine schuimkraag
- Aroma’s van hazelnoot, koffie, laurier, chocolade en zoethout
- Zachte afdronk
De Moersleutel Motor Oil Double Vanilla is te omschrijven als een Russian Imperial Stout met een hoog alcoholpercentage van 12,0%. Deze Imperial Stout is diepzwart van kleur met een sterk geroosterd moutaroma, maar dit keer met een intense Mexicaanse vanillesmaak.
De Moersleutel Motor Oil Double Vanilla bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Gerstemout
- Hop
- Gist
- Mexicaanse vanille
- Bourbon vanille
Smaak en kleur
- Rijke en complexe smaak
- Diepzwarte kleur, stroperig
- Mokkakleurige schuimkraag
- Smaken van geroosterde mout, vanille en bourbon
- Zachte maar lichte bittere nasmaak
Wij zijn zeer verrast over deze Imperial Stout uit Estland. De gedachtegang van de brouwer achter dit bier is om een Stout te creëren voor de langste nacht van het jaar. En hoe!
Stroopachtig en toch zacht, zoet en toch sterk. De beste manier om van de diepste winter te genieten en te broeden over de duisternis van het leven. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 13.6%.
De Põhjala Pime Öö bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Gerstemout
- Roggemout
- Haver
- Hop
- Gist
Smaak en kleur
- Rijke en krachtige smaak
- Zwarte kleur
- Donkerbruine schuimkraag
- Aroma’s van koffie, laurier, chocolade en zoethout
- Zachte afdronk
Op de vijfde plek vinden we het bekendste Stout bier ter wereld: Guiness!
Het Guiness bier is een rasechte klassieker in de bierwereld en deze Stout heeft bijna geen introductie nodig. Donker en zwart van kleur met een bijna slagroomachtige schuimkraag. Mooie geroosterde smaken van koffie en chocolade, zo sterk en toch zo subtiel en in balans. Het eindresultaat is een rijk bier maar toch licht bier van ongeveer 4,2% procent alcohol. Een goede pint die je samen in goed gezelschap in de pub of op het terras wegdrinkt!
Voor het brouwen van de Guiness worden de volgende ingrediënten gebruikt:
- Water
- Gerstemout
- Hop
- Gist
Smaak en kleur
- Rijke smaak
- Donkere kleur
- Een crèmige slagroomachtige schuimkraag
- Tonen van chocolade en koffie
De Berghoeve Zwarte Snorre is een zware Russian Imperial Stout van 11% alcohol en wordt gebrouwen in Den Ham. De Zwarte Snorre wordt omschreven als een zware Twentse stout en gebrouwen met havermout. De havermout maakt dit bier voller en romiger in de smaak.
De Berghoeve Zwarte Snorre bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Diverse moutsoorten (o.a. Caramelmout en Palemout)
- Havervlokken
- Hop
- Gist
Smaak en kleur
- Rijke en zware smaak
- Diverse tonen van chocolade, koffie en karamel
- Donkere kleur
- Mokka achtige schuimkraag
Op de zevende plek vinden wij de Gulden Draak Imperial Stout. De Gulden Draak Imperial Stout is een bier die speciaal is gebrouwen door de brouwers van de Gulden Draak bieren. Het is een zeer krachtig bier van ongeveer 12% procent en is bijzonder karakteristiek bij zijn diep bruine kleur en zoete bitterheid
De Gulden Draak Imperial Stout bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Gerstemout
- Suiker
- Hop
- Gist
- Diverse aroma’s
Smaak en kleur
- Krachtige smaak
- Diepbruine kleur
- Crème achtige schuimkraag
- Tonen van banaan en chocolade
- Zachte en licht bitterzoete afdronk
Benieuwd naar nog meer informatie over Stout of hoe deze bierstijl nu precies wordt gebrouwen?