Kentucky Breakfast Stout


De Kentucky Breakfast Stout (KBS) van de Amerikaanse brouwerij Founders is een ware smaaksensatie. De smaken van chocolade, vanille, koffie en laurier gaan helemaal los in deze Stout van 12% alcohol. Het bier is gerijpt op bourbon vaten wat het een geweldig effect geeft.

De verhalen zijn dus waar over de KBS..

Score BBS:      9,5/10

Untappd:            4,41/5.00

Als je bekend bent met de hoog scorende bieren ter wereld op Untappd, dan zie je de Kentucky Breakfast Stout vrijwel altijd hoog in de lijsten staan. Je drinkmaatjes die de KBS al hebben gehad, proberen je ongetwijfeld ervan te overtuigen dat het bier de hype helemaal waarmaakt. Geloof ze gerust! Dit bier is het toppunt van de Amerikaanse Imperial Stout!

De Founders Brewing Company werd in het jaar 1997 opgericht door de Amerikanen Dave Engbers en Mike Stevens. Zij waren enthousiaste thuisbrouwers die onlangs waren afgestudeerd aan de universiteit. Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht in 1996 als de John Pannell Brewing Company. Later dat jaar veranderen Engbers en Stevens de naam van het bedrijf in Canal Street Brewing Co. in 1997.] Ze ontleenden die naam aan de historische naam van de Grand Rapids-straat (nu Monroe Avenue) waar ze installaties hadden opgezet, in een gebied waar ooit verschillende 19e-eeuwse brouwerijen stonden. Op het bierlabel voor hun Founders Pale Ale stond een historisch beeld van brouwers uit die tijd met het woord “Founders” erboven; klanten beschouwden dat als de naam van het bedrijf, dus Engbers en Stevens namen die naam vervolgens aan voor hun brouwerij.

Na de verhuizing naar een grotere faciliteit aan de Grandville Avenue, werd Founders in de jaren 2000, een van de meest prominente en grootste brouwerij in Michigan. Door zijn markt uit te breiden tot in 37 staten en zijn productiecapaciteit tot 340.000 vaten per jaar, maakten zij een enorme opmars in de Verenigde Staten. Op basis van het verkoopvolume was Founders in 2012 de 30e grootste Amerikaanse ambachtelijke brouwerij en de 41e grootste Amerikaanse brouwerij in totaal. In 2014 waren de Founders opgeklommen tot de 17e grootste ambachtelijke brouwerij en de 23e grootste in totaal. In 2014 kondigden Founders een uitbreiding van $ 35 miljoen aan om de productiecapaciteit te verdubbelen en een productie van 900.000 vaten per jaar mogelijk te maken.

Eind 2014 maakten Founders bekend dat de Spaanse brouwerij Mahou San Miguel een minderheidsbelang van 30% in de brouwerij had gekocht. Een belang van een grote brouwerij van deze omvang bracht de Brewers Association ertoe haar niet langer aan te duiden als een “ambachtelijke” brouwerij. In de zomer van 2019 kondigde het bedrijf aan nog eens 60% aan Mahou te verkopen; Engbers en Stevens zouden elk 5% behouden, terwijl andere minderheidsbelanghebbenden zouden worden uitgekocht.

De Founders Brewing Company staat vooral bekend om het produceren van verschillende hoog gewaardeerde en bekroonde ambachtelijke ales, waaronder dus deze KBS (Kentucky Breakfast Stout), de Centennial IPA, Dirty Bastard en Founders Porter.

De Founders Kentucky Breakfast Stout bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Chocolademout
  • Geroosterd Gerst
  • Sumatra en Kona koffiebonen
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Donkere kleur
  • Mokkakleurige schuimkraag
  • Smaken van vanille, laurier, chocolade, koffie
  • Zachte afdronk met de boventoon van bourbon

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Founders Kentucky Breakfast Stout wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig of bol glas. De KBS is een uitstekende begeleider van onder meer stoofpotjes, wildgerechten of neem het gewoon als een (stout) toetje!

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

20 punten

Totaal

75 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

20 punten

 

Totale score (max 100)
0

De Founders Kentucky Breakfast Stout krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 95 punten.

Alles aan deze KBS geweldig. Het bier is dik en stroperig maar is veel lichter dan je zou verwachten. Het diepe, geroosterde en boozy profiel is precies wat je van dit hoog gewaarde bier wilt, maar bevat ook tegelijk een subtiele zoetheid van chocolade met tonen van vanille en laurier. Wat dit bier nog beter maakt, is de spectaculaire bourbon-infusie door het rijpingsproces op houten bourbonvaten.

Bij het inschenken van deze KBS zien we een gitzwarte kleur met een mokkakleurige schuimkraag. Het design van het bier is weinig bijzonders, maar bij dit bier draait alles maar dan ook echt alles om de smaak!

Voor degenen die net zoveel van bourbon houden als van bier, is dit het bier dat je absoluut geproefd moet hebben. Ondanks het hoge alcoholgehalte is het bier behoorlijk goed doordrinkbaar, maar wij adviseren om eens lekker voor te gaan zitten.

Je kunt de KBS als ontbijt nemen, maar dat is aan jou natuurlijk. Geniet ervan!

Recent Posts