Guiness


Het Guiness bier is een rasechte klassieker in de bierwereld en deze Stout heeft bijna geen introductie nodig. Maar toch doen we dat even!

Donker en zwart van kleur met een bijna slagroomachtige schuimkraag. Mooie geroosterde smaken van koffie en chocolade, zo sterk en toch zo subtiel en in balans.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,78/5.00

Guinness, officieel St. James’ Gate brewery, is een bierbrouwerij in Dublin, Ierland. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout.

Arthur Guinness was een revolutionair waar het ging om personeelsbeleid: hij gaf zijn mensen 10-20% boven de standaard, gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen (dat bestond niet in die tijd). Daarnaast ook gratis gezondheidszorg, onderwijs enz. In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij.

In het logo van het bedrijf staat een harp, een nationaal symbool van Ierland. Guinness heeft hiervoor goede afspraken met de Ierse regering moeten maken, aangezien het nationale symbool niet verward mocht worden met de harp van Guinness. Guinness had als eerste het patent op de harp, dus moest de Ierse regering het spiegelbeeld van de harp gebruiken als nationaal symbool.

Voor het brouwen van de Guiness worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Donkere kleur
  • Een cremige slagroomachtige schuimkraag
  • Tonen van chocolade en koffie

 

Het eindresultaat is een rijk bier maar toch licht bier van ongeveer 4,2% procent alcohol. Een goede pint die je samen in goed gezelschap in de pub of op het terras wegdrinkt!

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Guiness wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een lang glas. De Guiness een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten, pittige en belegen kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingedriënten

25 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Guiness krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. De Stout heeft een rijke smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent.

Het zijdezachte, zwarte goud van Guinness blijft haast plakken op je tong, maar drinkt toch soepel weg. Met een aangename bitterheid en stevige schuimkraag is het een stoer bier met een verrassend laag alcoholpercentage. Het hint voorzichtig naar koffie, maar blijft toch vooral fris

Het design van het bier past perfect bij de historie van de brouwerij. Bij het drinken van een Guiness waan je jezelf zo in een Ierse pub in Dublin. Cheers mate!

Recent Posts