Põhjala Pime Öö


De Põhjala Pime Öö is een volle en rijke imperial Stout van ongeveer 13,6% alcohol. Hij is zo zwart als de nacht, dat is ook waar de naam op wijst, ‘donkere nacht’ is de vertaling. Het bier is dik, zoet en smaakvol. Met een smaakpalet wat bestaat uit koffie, laurier en zoethout is het een heel rijk bier.

Score BBS:         9,0/10

Untappd:            4,04/5.00

De Põhjala Pime Öö wordt gebrouwen door een brouwerij uit Tallinn uit Estland. In 2011 kwamen vier Estse bierliefhebbers en hobbybrouwers op het idee om hun krachten te gaan bundelen. Kort daarna kreeg het bedrijf gezelschap van een Schotse meesterbrouwer, Chris Pilkington, die ervaring opdeed bij de Schotse brouwerij Brewdog.

Het eerste Põhjala bier, Öö Imperial Baltic Porter, werd begin 2013 op de markt gebracht en gedurende het grootste deel van dat jaar werden de bieren van Põhjala op contractbasis gebrouwen in de productiefaciliteiten van andere brouwerijen. In die tussentijd bereidde Põhjala zich voor om de eigen brouwerij te openen. De bouw van de eerste brouwerij werd in april 2014 voltooid in de wijk Nõmme in Tallinn.

Sinds 2014 schenkt Põhjala, bieren op vele bierfestivals over de hele wereld – van TCBW georganiseerd door Põhjala in Tallinn, tot Cigar City’s Hunahpu’s Day in Tampa, Florida en Young Master Invitational in Hong Kong.

Eind 2018 is Põhjala verhuisd naar een nieuwe brouwfaciliteit in het historische Estse Noblessner-scheepswerfgebied aan zee in Noord-Tallinn. De Põhjala brouwerij en tapkamer beschikt nu over een Rolec-brouwhuis van 50 hectoliter, ultramoderne laboratoriumfaciliteiten en een tapkamer met 120 zitplaatsen en 24 taps.

De bieren van Põhjala omvatten een breed scala aan bierstijlen, maar met een bijzondere focus op vatrijping en ingrediënten uit de bossen van Estland – evenals meer eigentijdse stijlen. Põhjala exporteert momenteel naar meer dan 30 landen over de hele wereld en naar bijna elk land in Europa.

De Põhjala Pime Öö bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Roggemout
 • Haver
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Rijke en krachtige smaak
 • Zwarte kleur
 • Donkerbruine schuimkraag
 • Aroma’s van koffie, laurier, chocolade en zoethout
 • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Põhjala Pime Öö wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12℃ en dit bier te schenken in een bolvormig of tulpvormig glas. De Põhjala Pime Öö is een uitstekende begeleider van onder meer vleesgerechten, stoofgerechten of zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

70 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Põhjala Pime Öö krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten.

Wij zijn zeer verrast over deze Imperial Stout uit Estland. De gedachtegang van de brouwer achter dit bier is om een Stout te creëren voor de langste nacht van het jaar. En hoe!
Stroopachtig en toch zacht, zoet en toch sterk. De beste manier om van de diepste winter te genieten en te broeden over de duisternis van het leven.

Dit bier heeft een zeer rijk smakenpalet met een hoog alcoholpercentage. Bij de 1e slok proeven we koffie, laurier en zoethout. Ook een lichte zeem van chocolade komt voorbij. Door het hoge alcoholpercentage krijg je na enkele seconden van een slok, een warm en aangenaam gevoel. De afdronk is zacht en is er een heel licht bittertje te bespeuren.

Bij het inschenken van het bier zien we een donkere en duistere kleur met een donkerbruine schuimkraag die al snel oplost. Het design van het bier past helemaal bij de beschrijving van dit bier en verwijst ook naar de inhoud.

Wij raden dit bier dan ook zeker aan!

Recent Posts