Moersleutel – Motor Oil Double Vanilla


De Moersleutel Motor Oil Double Vanilla is te omschrijven als een Russian Imperial Stout met een hoog alcoholpercentage van 12,0%. Deze Imperial Stout is diepzwart van kleur met een sterk geroosterd moutaroma, maar dit keer met een intense Mexicaanse vanillesmaak.

Score BBS:         9,0/10

Untappd:            4,11/5.00

Brouwerij De Moersleutel is een echt familiebedrijf en werd opgericht in het jaar 2015. Het brouwen en runnen begon in 2016 door een viertal broers. Pim, Tom, Rob en Max. Het idee voor het beginnen van een brouwerij begon door het werk van hun vader en zijn vriend die een eigen kleine brouwerij hadde. Zij brouwden hun eigen creaties toen de biertanks eenmaal beschikbaar waren.

Zo experimenteerden zij met allerlei smaken zoals koffie, chocolade en fruit. Hun eerste brouwsel voor de markt was eigenlijk een Blended Imperial Stout.

Tot op de dag van vandaag houden zij vast aan de volgende waarde:

We maken alleen maar bieren die we lekker vinden – hoog in kwaliteit en gekke smaak.

Hierdoor hebben zij een grote en ondersteunende biergemeenschap kunnen laten groeien en met behulp van crowdfunding is de brouwerij enorm uitgebreid. De brouwerij is gevestigd in de voormalige keuken op het GGZ-terrein in Heiloo.

Na drie jaar brouwen besloten de 4 broers dat het tijd was voor de volgende stap; een eigen taproom! De visie van deze taproom is om elke klant de tijd van zijn leven te geven door de beste bieren te serveren die je maar bedenken. De lijst met bieren stopt niet bij ‘De Moersleutel’ bieren maar wordt aangevuld door andere brouwerijen van hoge kwaliteit. Op hun taplijst vind je altijd een goed gevarieerde lijst met diverse bieren: van sessions IPA’s, tot Barrel Aged Stouts, tot zure Ales en alles daartussenin. Ook biedt Moersleutel proeverijen aan. De locatie van deze taproom is slechts vijf minuten lopen van het treinstation van Alkmaar.

De Moersleutel Motor Oil Double Vanilla bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Hop
 • Gist
 • Mexicaanse vanille
 • Bourbon vanille

Smaak en kleur

 • Rijke en complexe smaak
 • Diepzwarte kleur, stroperig
 • Mokkakleurige schuimkraag
 • Smaken van geroosterde mout, vanille en bourbon
 • Zachte maar lichte bittere nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Moersleutel Motor Oil Double Vanilla wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een tulpglas of kelkglas. De Moersleutel Motor Oil Double Vanilla is een uitstekende begeleider van onder meer stoofpotjes, wild vlees en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Moersleutel Motor Oil Double Vanilla krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten.

Bij het zien van het design van het bier en de bijpassende naam van de brouwer denk je eerst of dit geen grap is. Een auto op het etiket van het blik en de titel genaamd Motor Oil.
Aangezien Moersleutel fantastische bieren brouwt laten we ons toch overtuigen en zien we hier doorheen.

Bij het inschenken van deze Motor Oil Double Vanilla zien we een diepzwarte kleur met een stevige mokka kleurige schuimkraag. De aroma’s van geroosterde mout en bourbon zijn direct waarneembaar in de neus. Het bier lijkt ook wat dikker van structuur wat dan ook weer goed verwijst naar de term Motor Oil. Geniaal bedacht!

Als we de 1e slok nemen van dit bier proeven we een sterk geroosterd moutaroma met een intense Mexicaanse vanille en bourbon smaak. De afdronk is licht bitter en geeft je een voldaan smaakgevoel.

Kortom, Moersleutel heeft met deze Imperial Stout een geniaal bier op de markt gebracht. Rijk van smaak en je kunt lang van dit bier gaan genieten!

Recent Posts