Hoeveel verschillende IPA soorten zijn er?


anonymous man tasting various types of beer in outdoor bar

Er zijn veel verschillende soorten IPA bier, en deze lijst lijkt te blijven groeien. IPA, oftwel India Pale Ale, is een bierstijl dat de laatste jaren enorm populair is geworden. Het staat bekend om zijn sterke smaak en hoppige aroma. Als je op zoek bent om iets nieuws te proberen, dan is een IPA bier misschien wel de leukste bierstijl om te ontdekken! In deze blog bespreken we maar liefst 20 verschillende soorten IPA bier die je zeker eens moet proberen!

Waar komt de IPA nu eigenlijk vandaan?

Dit blonde of soms oranje, hoppige en fruitige biertype werd voor het eerst gebrouwen in Engeland. Bier werd in de koloniale tijd door de zeevaart verscheept naar Azië en vooral naar India. Dit dezen zij speciaal voor de in India gestationeerde Britse soldaten en arbeiders.

Het bier moest echter de lange zeereis van ruim vier tot 5 maanden overleven. Maar hoe? Hop heeft een conserverende werking, dus door de toevoeging van extra hop bleef dit type bier langer goed. Het bittere, zwaardere bier was zo sterk genoeg om de gevaarlijke zeereis te overleven. En voila, zo ontstond de India Pale Ale. In Nederland noemden we dit bier, voor Nederlands-Oost-Indië, ‘duraebel scheepsbier’.

Door de Amerikaanse Craft Beer Revolution heeft de IPA heel Europa veroverd. In de jaren 80 werden door de Amerikaanse craft-brouwers, IPA’s met nieuwe hopsoorten gebrouwen. De IPA komt inmiddels uit alle hoeken van de wereld in tal van verschillende stijlen en creatieve bedenksels.

De typische smaak

Een IPA bier wordt gekenmerkt door zijn sterke smaak en hoppig aroma. De hop geeft het bier zijn kenmerkende bitterheid, terwijl de mout een zoetheid geeft die de smaken in evenwicht brengt. Een IPA bier kan van licht tot donker van kleur zijn en wordt meestal gebrouwen met een hoger alcoholpercentage dan andere bierstijlen.

Ook worden bij verschillende IPA’s gebruik gemaakt van dry-hopping. Dry-Hopping is de toevoeging van hop na de gisting op twee verschillende dagen (bijv. eerste toevoeging een week voor het op vat wordt gelagerd, twee toevoeging vier dagen voor het op vat wordt gelagerd). Het voegt een enorme diepte van complexiteit van hoparoma/smaak toe aan een bier.

De verschillende IPA’s

De keuze is reuze! Laten we eens de verschillende IPA soorten onder de loep gaan nemen. De wat bekendere IPA soorten beschrijven we als eerst.

Amerikaanse IPA

Deze IPA soort is de klassieker maar ook de bekendste. Deze soort wordt gekenmerkt door zijn sterke hopsmaak en -aroma. Heb je wel eens van een Lagunitas IPA gehoord? Dat is het oervoorbeeld van een klassieke American IPA! Nieuwsgierig? Bekijk hem hier: Lagunitas IPA

Session IPA

Session IPA’s zijn lager in alcoholpercentage, waardoor ze perfect zijn om te drinken als een lekker en fris doordrink biertje. Veel Session IPA’s bevatten tropische tonen. Onze aanrader bij BesteBiertje is de To Øl City – Session IPA.

New England IPA

De New England IPA’s (NEIPA) worden gemaakt met hop die ze een fruitige en tropische smaak geeft. Het is in feite een ongefilterde IPA en geeft vaak een romig en juicy mondgevoel. Anders dus dan de klassieke smaak die je normaal proeft als je een IPA drinkt. Dit komt doordat het bier twee keer wordt gedryhopt: een keer tijdens de hoofdvergisting en een keer na de hoofdvergisting.

Double IPA

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze IPA het dubbele aan hop en mout dan een gewone IPA. Daardoor krijgt hij een sterkere smaak en een hoger alcoholgehalte.

Hazy IPA

Hazy IPA’s zijn ongefilterd, waardoor ze een wazig en gelig uiterlijk krijgen. Het zijn vaak frisse IPA’s die lekker doordrinkbaar zijn. Een smaakvoorbeeld van een Hazy IPA is de Lagunitas Hazy Wonder IPA.

West Coast IPA

West Coast IPA’s worden vaak gemaakt met verschillende nieuwe hopsoorten die het bier complexere smaken en aparte aroma’s geven. Denk hierbij aan smaken die bloemig en dennenachtig zijn. Deze soort IPA is over het algemeen ook vrij bitter en in de geur kun je de aroma’s al goed ruiken. Het broertje van deze IPA soort is de East Coast IPA. Brouwerij VandeStreek uit Utrecht had hiervoor een speciale wedstrijd in het leven geroepen. Nieuwsgierig, bekijk dit artikel eens: VanderStreek Battle of the Battleships

East Coast IPA

De East Coast IPA’s zijn de afgelopen jaren ook behoorlijk in opkomst en hun populariteit weet ook steeds meer de Nederlandse markt te vinden. Deze bieren zijn meestal sappiger, fruitiger en soepeler. Deze IPA soort ken een mooi evenwicht tussen hoppige bitterheid en moutige zoutigheid.

Welke soorten zijn er nog meer?

 • Engelse IPA: Engelse IPA’s zijn meestal lichter van kleur en hebben een subtielere hopsmaak.

 • Belgische IPA: Belgische IPA’s zijn gebrouwen met Belgische gist, wat ze een unieke smaak geeft.

 • Zwarte IPA (Black IPA): zwarte IPA’s worden gemaakt met donkere mout, die ze hun aparte kleur geeft.

 • Brown IPA: Brown IPA’s worden gebrouwen met bruine mout, waardoor ze een donkerder kleur en een iets zoetere smaak krijgen.

 • Rode IPA (Red IPA): Rode IPA’s worden gebrouwen met rode mout, die ze hun karakteristieke kleur geeft.

 • Rogge IPA: Rogge IPA’s worden gebrouwen met roggemout, wat ze een unieke smaak geeft.

 • Tarwe IPA: Tarwe IPA’s worden gemaakt met tarwemout, wat ze een lichtere kleur en een iets zoetere smaak geeft.

 • Triple IPA: Triple IPA’s zijn nog hoger in alcoholgehalte, waardoor ze de sterkste zijn van alle IPA stijlen. Durf jij deze aan?

 • Imperial IPA: Imperial IPA’s zijn hoog in alcoholgehalte en hebben een sterke hopaanwezigheid.

 • Milkshake IPA: Milkshake IPA’s worden gemaakt met lactose, wat ze een romige textuur en zoetheid geeft.

 • Brut IPA: Brut IPA’s zijn droog en hebben een hoog koolzuurgehalte.

 • Barrel-Aged IPA: ipa’s worden gebrouwen met een hoger alcoholgehalte dan normaal, waardoor ze een brutalere smaak krijgen aangezien ze gerijpt zijn op houten vaten.

Wat je voorkeur ook is, er is vast wel een IPA bier te vinden die je lekker vindt! Dus als je de volgende keer in de winkel of beerstore bent, haal dan een paar verschillende soorten en vind je nieuwe favoriete IPA bier.

Proost!

Recent Posts