Lagunitas IPA


De Lagunitas IPA is misschien wel werelds bekendste IPA. Deze typische  “Westcoast Style” Amerikaanse IPA is echt het voorbeeld in z’n soort en wordt gebrouwen door de Lagunitas Brewing Company. Het bier van ongeveer 6,2% alcohol geeft fruitige citrus aroma’s gecombineerd met dennenachtige geuren. De Amerikaanse hoppen wordt maximaal uitgenut in dit bier. De aroma’s worden aangenaam gecombineerd met een licht zoete maar zeker niet dominante body.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,73/5.00

De Lagunitas Brewing Company werd in 1993 opgericht door Tony Magee in Lagunitas, Californië , en verhuisde een jaar later naar het nabijgelegen Petaluma, Californië , nadat ze hun oorspronkelijke landelijke locatie in West Marin snel ontgroeiden. Voordat Lagunitas werd overgenomen door Heineken, was het een van de snelst groeiende ambachtelijke brouwerijen in de Verenigde Staten. De productie steeg van 27.000 US bbl (32.000 hL) in 2004 tot 106.000 US bbl (124.000 hL) in 2010. In maart 2011 had het bedrijf 92 werknemers met distributie in 32 staten.

De brouwerij kondigde begin 2012 een uitbreiding van $ 9,5 miljoen aan, waardoor de brouwcapaciteit werd verhoogd tot 600.000 US bbl (700.000 hL). Op 9 april 2012 kondigde Lagunitas plannen aan voor een nieuwe brouwerij in Chicago, uitgerust met een brouwhuis voor 250 vaten, dat ook een capaciteit van 600.000 US bbl (700.000 hL) zal hebben.

In december 2014 heeft Lagunitas een rechtszaak aangespannen tegen Sierra Nevada Brewing Company over het gebruik en de stijl van de letters IPA op hun etiket. De rechtszaak werd een maand later ingetrokken na publieke verontwaardiging. Op 8 september 2015 verwierf Heineken International een belang van 50% in het bedrijf om het te helpen zijn activiteiten wereldwijd uit te breiden. Als gevolg van de deal werd Lagunitas niet langer beschouwd als een ambachtelijke brouwerij volgens de definitie van “ambacht” van de Brewers Association , aangezien het belang van Heineken meer dan 25% bedroeg. Minder dan twee jaar later, op 4 mei 2017, kocht Heineken het resterende deel van Lagunitas en werd daarmee de enige eigenaar van de brouwerij. Oprichter Tony Magee ging verder als CEO van Lagunitas, met de bedoeling de productie en distributie van Lagunitas-bieren wereldwijd uit te breiden.

De Lagunitas IPA bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Tarwemout
 • Gerstemout
 • Karamelmout
 • Amerikaanse Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Fris en krachtige smaak
 • Lichtgouden kleur
 • Licht bittere nasmaak
 • Tonen van gedroogd fruit
 • Witte schuimkraag

 

Het eindresultaat is een lichtgouden IPA van ongeveer 6,2 procent alcohol en heeft een licht bittere afdronk.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lagunitas IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 7 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Lagunitas IPA is een uitstekende bier om te drinken op een zonovergoten terras. Serveer er een lekker kaas-worst plankje bij en geniet maar.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Lagunitas IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit bier heeft een frisse maar ook een ietwat krachtige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6,2 procent.

Deze Westcoast IPA heeft tonen van gedroogd fruit. De smaak is bloemig en gebrouwen met een verfijnde bitterheid wat lekker blijft nahangen. Met een lichtglouden kleur en een frisse witte schuimkraag maakt het een goed doordrinkbare IPA.

Recent Posts