Lagunitas Hazy Wonder IPA


De Hazy Wonder IPA van Lagunitas is een IPA van 6% alcohol en gebrouwen met diverse hopsoorten. De Sabro, Citra en Cashmere hop zorgt voor een zachte, tropische fruitigheid in het bier. Ietwat bitter, wazig en zacht, maar dat zijn juist de elementen die het bier extra glans geven. Met een geelkleurige kleur, witte schuimkraag en mistig uiterlijk is het een bier die zeker de moeite waard is!

Score BBS:      7,5/10

Untappd:            3,69/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door de Lagunitas Brewing Company. Eén van hum bekendste bieren is de wereldberoemde Lagunitas IPA.

De Lagunitas Brewing Company werd in 1993 opgericht door Tony Magee in Lagunitas, Californië , en verhuisde een jaar later naar het nabijgelegen Petaluma, Californië , nadat ze hun oorspronkelijke landelijke locatie in West Marin snel ontgroeiden. Voordat Lagunitas werd overgenomen door Heineken, was het een van de snelst groeiende ambachtelijke brouwerijen in de Verenigde Staten. De productie steeg van 27.000 US bbl (32.000 hectoliter) in 2004 tot 106.000 US bbl (124.000 hectoliter) in 2010. In maart 2011 had het bedrijf 92 werknemers met distributie in 32 staten.

De brouwerij kondigde begin 2012 een uitbreiding van $ 9,5 miljoen aan, waardoor de brouwcapaciteit werd verhoogd tot 600.000 US bbl (700.000 hectoliter). Op 9 april 2012 kondigde Lagunitas plannen aan voor een nieuwe brouwerij in Chicago, uitgerust met een brouwhuis voor 250 vaten, dat ook een capaciteit van 600.000 US bbl (700.000 hectoliter) zal hebben.

In december 2014 heeft Lagunitas een rechtszaak aangespannen tegen Sierra Nevada Brewing Company over het gebruik en de stijl van de letters IPA op hun etiket. De rechtszaak werd een maand later ingetrokken na publieke verontwaardiging. Op 8 september 2015 verwierf Heineken International een belang van 50% in het bedrijf om het te helpen zijn activiteiten wereldwijd uit te breiden. Als gevolg van de deal werd Lagunitas niet langer beschouwd als een ambachtelijke brouwerij volgens de definitie van “ambacht” van de Brewers Association , aangezien het belang van Heineken meer dan 25% bedroeg. Minder dan twee jaar later, op 4 mei 2017, kocht Heineken het resterende deel van Lagunitas en werd daarmee de enige eigenaar van de brouwerij. Oprichter Tony Magee ging verder als CEO van Lagunitas, met de bedoeling de productie en distributie van Lagunitas-bieren wereldwijd uit te breiden.

De Lagunitas Hazy Wonder IPA bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwe
 • Haver
 • Hop (Sabro, Citra & Cashmere)
 • Gist

Smaak en kleur

 • Verfrissende smaak
 • Geelkleurig en mistig uiterlijk
 • Witte schuimkraag
 • Licht bittere nasmaak
 • Tonen van tropisch fruit

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lagunitas Hazy Wonder IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een IPA glas. De Lagunitas Hazy Wonder IPA is een uitstekende bier om te drinken op een zonovergoten terras. Serveer er een frisse salade, visgerecht of borrelplankje. Genieten maar!

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok  

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak            

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Lagunitas Hazy Wonder IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Als we deze Hazy Wonder inschenken krijgen we een geelkleurig bier te zien die meteen wat mistig aan doet. Vandaar ook de verwijzing naar ‘’hazy’’ bij dit bier. Het uiterlijk wordt afgemaakt met een mooie stevige witte schuimkraag. In de geur nemen we citrus, maar ook de hop erg goed waar.

Bij de 1e slok proeven we een zeer verfrissende IPA, waarbij de diverse gebruikte Amerikaanse hopsoorten je een fruitig en aangenaam bitter gevoel geven. De afdronk is zacht en niet al te bitter, waardoor je al snel neigt naar een volgende slok.

Het design van het bier is creatief bedacht. Typisch Lagunitas, maar wel met een mooie verwijzing naar de kenmerken van de Hazy Wonder: geelkleurig en wazig!

Recent Posts