Wat is het verschil tussen Weizen en Witbier?


De verwarring over Weizen en Witbier ontstaat al snel op het terras. Je zit met een gezelschap gezellig te borrelen bij de plaatselijke bar en bij het tafeltje tegenover je wordt een bestelling opgenomen. Diegene die de bestelling doet draait zich half om en wijst met gebaren richting jouw bierglas.

Doe maar zo’n witbier wat die man ook heeft!

De serveerster vraagt ter controle aan de man, een Weizen bedoelt u? Of wilt u een Wieckse Witte? 
Ja dat witte bier met een grote schuimkraag! Daar lust ik er wel eentje van!

En zo worden bierstijlen al snel door elkaar gehaald..

Wat is nu het verschil tussen een Weizen en een Witbier?

Belgisch witbier wordt gebrouwen met tarwe en het Duitse woord voor tarwe is natürlich Weizen!
Zowel een Weizen als een Witbier zijn tarwebieren, maar toch kunnen we een paar verschillen beschrijven tussen deze bierstijlen.

Witbier

Witbier is een bovengistend bier dat niet alleen met gerstemout maar ook met ongemoute tarwe (soms tarwemout ) en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6%. Bij deze bierstijl worden er voornamelijk specerijen toegevoegd tijdens het brouwproces. Denk hierbij aan bittere sinaasappelschil en koriander. De gist in het bier geeft een licht, verfijnd en vooral dorstlessend bier op.

Een mooi Nederlands voorbeeld van een Witbier is de smaakvolle IJwit van Brouwerij ‘t IJ.

Weizen

Weizenbier of Weißbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong.
Dit tarwebier is net als het witbier bovengistend. Weizens gebruiken traditioneel naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. Ook is de schuimkraag van een Weizen wat romiger en voller en is de kleur van het bier wat mistiger dan een Witbier. Het alcoholpercentage bij een Weizen ligt meestal tussen de 4,5% en 5,5%.

Varianten

Een Weizen kent verschillende varianten. De stijl kent een heldere versie (kristallweizen) en een troebele (hefeweizen) waarin de noten van gist en specerijen wat meer naar voren komen.  We zetten ze op een rijtje.

Hefeweizen

Blond ongefilterd bier met gist. Voorbeelden hiervan zijn de Paulaner Hefe Weissbier en de Blanche Bio de Vézelay.

Dunkelweizen

Deze versie van een Weizen onderscheidt zich door het gebruik van sterk geëeste mout, wat het bier een donkerde kleur en mout- en karamelaroma’s geeft. Een voorbeeld hiervan is de Franziskaner Dunkelweizen.

Kristallweizen

Dit is een blonde variant die gefilterd is en uitgevonden door Edelweissbrauerei Farny. Een voorbeeld hiervan is de Schöfferhofer Kristallweizen

Weizenbock

Dit is de sterkste variant van een Weizen en bevat rond de e 8 procent alcohol. Voorbeelden hiervan zijn de  Schneider Hopfen-Weisse (blond) en de Schneider Aventinus (donker) van brouwerij G. Schneider & Sohn.

Concreet

De naam suggereert dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch zit hier het verschil in.

In een Weizen wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en er worden geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in Witbier niet gemout, en proef je dus geen banaan tonen die je wel vaak in Weizens proeft.

Nieuwsgierig naar deze bieren? Check dan onze reviews voor Witbier en Weizen.

Recent Posts