IJwit


Een stevig Amsterdams witbier dat lekker doordrinkt. Licht troebel, een mooi gouden kleur en met een mooie, zachte schuimkraag.

Zoals ieder witbier gebrouwen met een deel tarwemout, waar het bier zijn naam aan ontleent (“wit” is oud Nederlands woord voor tarwe).

De tarwemout geeft een heerlijk frisse smaak aan het bier. De toevoeging van korianderzaad en citroen tijdens het brouwen zorgt voor de licht kruidige en citrusachtige tonen. Door de fijne licht zoete afdronk is de IJwit een fijne dorstlesser van ongeveer 6,5 procent alcohol.

Score BBS:          8,5/10

Untappd:            3,68/5.00

Laten we dit biertje eens gaan verkennen!

Brouwerij ‘t IJ is een Amsterdamse brouwerij waar uitsluitend speciaalbieren gebrouwen worden. De brouwerij is gevestigd in het oosten van de stad. Het bier wordt op twee locaties gebrouwen. Aan de Funenkade, naast Molen de Gooyer, worden alle tapbieren van de brouwerij gebrouwen. Op deze locatie bevindt zich ook het proeflokaal van de brouwerij. In de tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad worden alle flesbieren gebrouwen. De totale capaciteit van de twee locaties is zo’n 22000hl per jaar. In ‘t Vondelpark is sinds 2019 het tweede proeflokaal gevestigd: Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis.

Voor het brouwen van de IJwit worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Hop
 • Gist
 • Korianderzaad
 • Citrus

Het eindresultaat is een verfrissend witbier met koriander en citroen. De IJwit lest de dorst en is uitermate goed doordrinkbaar.

Smaak en kleur

 • Verfrissende smaak
 • Tonen van koriander en citrus
 • Mooie troebele licht gouden kleur
 • Een stevige schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de IJwit wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De IJwit is een uitstekende begeleider van onder meer salades, Kip en gevogelte, witvis, vleesgerechten, en romige kazen.

 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

25 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Ijwit krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Het witbier heeft een verfrissende en volle smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6,5 procent.

Je proeft echt tonen van citrus in dit biertje. Een licht troebele strogele witbier met geur van citrus vruchten en een goede schuimkraag, Makkelijk doordrinkbaar met een fris karakter. Maar door de alcohol percentage kan het ietwat bedriegelijk zijn. De koriander smaak maakt het helemaal af in dit biertje.

Het design van het bier is erg leuk bedacht en past helemaal bij de brouwerij en de naam.

Recent Posts