Verschil Quadrupel en Stout bier


Zie jij het verschil tussen een Quadrupel en een Stout bier?

Zowel quadrupel als stout bier worden beschouwd als donkere biersoorten, maar daar houden de overeenkomsten grotendeels ook op. Al bij de bereiding van het bier is er sprake van grote verschillen, die allemaal zorgen voor de typische smaak die beide soorten zo eigen maakt. Interessant is ook hun historie omdat die ook de basis heeft gelegd voor de smaak en overige typische eigenschappen. Door de jaren heen zijn veel brouwerijen met hun eigen varianten van beide bierstijlen op de markt gekomen, echter blijft er altijd een verschil bestaan tussen quadrupel en stout bier.

Quadrupel is relatief jong

De naam quadrupel deed namelijk in 1991 zijn intrede, bedacht door La Trappe, een Nederlandse Trappistenbrouwerij. Stout bier kent zijn oorsprong in Engeland en kan dat helemaal naar de 17e eeuw worden herleidt. Er zit dus dik 300 jaar verschil in beide soorten, al moet het wel eerlijk bij vermeld worden dat verschillende varianten op de quadrupel al eerder gedronken werden. Aan de basis van het brouwen van quadrupel staan zowel lichte als zware mouten.
De lichte mouten zorgen voor de alcohol in het bier en kan het percentage tot wel 12.5% oplopen. Mede door dit hoog alcoholpercentage en de donkere kleur wordt quadrupel ook wel gerstewijn genoemd. Het zijn de donkere mouten die het bier de robuuste en donkere kleur geven en gaat het gistingsproces door in de fles. Daar bevindt zich meestal een laag bezinksel. Opvallend is ook de lage hopbitterheid en overheersen de moutsmaken over het algemeen in het bier. De smaak doet verder denken aan karamel en gedroogd fruit en komen de aroma´s goed tot hun recht wanneer de quadrupel wordt geserveerd in een trappisten- of tulpglas. Afschuimen is niet nodig en het bier smaakt op zijn best tussen de 10 en 12 graden Celsius.

Bij BesteBiertje.nl hebben wij een aantal lekkere quadrupels al mogen testen. Een aanrader is dan ook de Gallivant Flaneerbeer. De Gallivant Flaneerbeer is een mooie lichtzoete, zachte maar krachtige Quadrupel van ongeveer 9,5% alcohol. Dit bier is gelanceerd in 2020 en wordt gebrouwen door de Twentse microbrouwerij Gallivant te Hengelo.

Een andere aanrader is de Brouwersnös Zwaar Geschut.

Geroosterde mout als basis voor stout bier

Dat is ook terug te vinden in de smaak die bitterder is dan die van quadrupel. Die bitterheid is ook te herleiden naar de grotere hoeveelheid hop die er bij de bereiding wordt gebruikt in vergelijking met quadrupel. Er zijn echter ook varianten die juist een wat zoetere smaak hebben. Toevoegingen van koffie, chocolade en zelfs citrus aroma´s is dus niet vreemd en dat maakt stout bier geliefd onder een breed publiek. Wereldberoemd zijn de Porter en Irish stout, maar zijn er ook tal val kleine brouwerijen te vinden die allemaal met hun aparte en eigenzinnige stoutvarianten komen.
Het alcoholpercentage loopt uiteen tussen de 3 en 13%, maar de meeste soorten bevatten minder alcohol dan aanwezig in een quadrupel. Stout bier wordt ondanks het doorgaans lager alcoholpercentage dan quadrupel, toch beschouwd als een zwaarder bier. Dat is trouwens ook te herleiden uit de naam die in het Engels de betekenis van krachtig heeft. Na het schenken hoeft het stout bier niet afgeschuimd te worden en wordt het bij voorkeur in een snifterglas geserveerd. Een belangrijk deel van de smaak van een stout bier komt door de aroma’s die de neusholte bereiken.

Bij BesteBiertje.nl raden wij als klassieke stout, de Guiness uiteraard aan. Donker en zwart van kleur met een bijna slagroomachtige schuimkraag. Mooie geroosterde smaken van koffie en chocolade, zo sterk en toch zo subtiel en in balans.

Beiden laten zich goed smaken met passende gerechten erbij

Het verschil quadrupel en stout bier ligt ook in de gerechten waarmee ze het best gecombineerd kunnen worden. Omdat een stout een zware en bittere smaak kent, is het uitstekend te combineren met wild vlees, maar ook bij ander rood vlees. Fruit verwerkt in een dessert zoals een taart smaakt ook apart met een stout bier erbij. Ook oesters gaat met stout bier ook goed samen.

Quadrupel smaakt juist goed bij rood vlees, maar daar wordt een schepje bovenop gedaan wanneer het wordt gecombineerd met oude pittige kaas. Laat de aroma’s lekker over je tong rollen en geniet ervan. Quadrupel wordt door veel bierkenners ook wel aangeduid als een winterbier. Hiermee wordt verwezen naar het relatief hoog alcoholpercentage. In de koude en donkere maanden is de quadrupel te combineren met een stoofpot. De pruttelende aroma’s die uit zo’n stoofpotje komen in combinatie met een quadrupel is meesterlijk!

Recent Posts