Brouwersnös Zwaar Geschut


De Zwaar Geschut is een Quadrupel van ongeveer 10,2% alcohol en die wordt gebrouwen door brouwerij Brouwersnös te Groenlo. Het is een zwaar en smaakvol bier, maar toch lekker doordrinkbaar. In het bier zelf zijn er verschillende tonen van honing en karamel te bespeuren. In 2019 won dit bier de Gold Medal tijdens de European Beer Challenge in de categorie Quadrupel.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,57/5.00

De naam van het bier is gebaseerd op het volgende:

Standvastig! Dat zijn de Grollenaren. Zo vast as Grolle is niet voor niets ons handelsmerk! Vraag dat maar eens aan de Spaanse veldheren van toen.

De onneembare vesting werd uiteindelijk in 1627 toch bevrijd van het Spaanse juk, mede dankzij zwaar geschut! Stel je voor: een bulderend vierloops kanon en een vluchtende vijand en Grollenaren die lachend, trots en drinkend achterblijven! Vanzelfsprekend verdient deze heldendaad een prachtig bier: Zwaar Geschut!

Laten we de brouwerij eens onder de loep gaan nemen.

Brouwersnös is een bierbrouwerij opgericht in 2018 en gevestigd in Groenlo. Na het vertrek van de Grolsch brouwerij in 2004 heeft de brouwerij zijn intrek genomen in het voormalig pand (Villa Adriana) van Grolsch.  De brouwerij staat dus op een locatie die een rijke geschiedenis kent.

De naam Brouwersnös betekent in het Achterhoeks een ‘’brouwersnest’’. De verwijzing naar deze naam komt vooral door de terugkomst van de neven Frans en Andries Groen. De familie Groen was namelijk verantwoordelijk en eigenaar van het bedrijf Grolsch. Zo keren de roots van Grolsch weer terug naar Groenlo. Villa Adriana is het kantoor geworden van Brouwersnös en dient tevens als proeflokaal. De brouwruimte bevindt zich achter de villa en ook op het terrein bevindt zich een prachtige tuin waar men kan genieten van het bier van Brouwersnös op het terras en de Achterhoekse natuur en rust.

De Brouwersnos Zwaar Geschut bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke en volle smaak
  • Kastanjebruine kleur
  • Crème achtige schuimkraag
  • Tonen van honing en karamel
  • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brouwersnos Zwaar Geschut wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 10 en 12 ℃ en dit bier te schenken in een bolvormig of tulpvormig glas. De Brouwersnos Zwaar Geschut is een uitstekende keuze als begeleider van stoofpotjes en kruidige gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brouwersnös Bok Zwaar Geschut krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

Allereerst valt ons het etiket van dit bier ons erg op. Brouwersnös staat bekend om zijn creatieve etiketten en dit is er ook één van. Met een mooie inleiding op het etiket over de oorsprong van de naam van het bier, wordt je uitgenodigd om het bier te gaan inschenken en te proeven.

Bij het inschenken van deze quadrupel zien we een mooie donker kastanjebruine kleur met een romige crème kleurige schuimkraag. Bij de 1e slok proeven we direct een rijke en volle smaak. Het zorgt ervoor dat je een warm gevoel krijgt en het bier is goed doordrinkbaar. Met tonen van honing, karamel en een verstopt kruid, is het een bier dat mooi in balans is. De nasmaak is prettig en zacht.

Recent Posts