Beerwulf Adventskalender 2020


In deze feestmaand gaan we de Beerwulf Adventskalender onder de loep nemen. Voor Beerwulf is het echt een traditie om deze bierbox aan te bieden in de decembermaand.  De dagen in de kalender worden afgeteld tot kerst en op elke dag mag er een vakje worden geopend om een nieuw speciaalbier te gaan ontdekken. Spannend ook!

Qua detail en creativiteit hebben de bedenkers van Beerwulf zich echt uitgesloofd. Wat een leuke box om te mogen openen.

Wij hebben ook de Beer in a Box Adventskalender 2021 getest – Lees hier de review

In totaal zijn er dus 24 bieren te ontdekken met deze Beerwulf Adventskalender. Middels deze blog nemen we je elke dag mee om de bieren uit de Adventskalender te gaan ontdekken. We geven een beschrijving over het bier, maar duiken ook in de achtergrond van de brouwer of brouwerij van het bier. Zodra het tijd is om te proeven geven we ook een beoordeling op basis van onze BesteBiertje Standaard.

Laten we eens op ontdekking gaan!

Dag 1: BrewDog Duopolis

Untappd:            3,57/5.00

Score BBS:         8,0/10

Het eerste bier dat we uitpakken van de Bieradventskalender is de BrewDog Duopolis. Het bier wordt door de brouwer als een Oat Cream DDH IPA bestempeld.

De wattes?

DDH betekent Double Dry Hopped en tijdens het brouwproces wordt er een dubbele dosis hop toegevoegd aan het bier. Aangezien de hop niet wordt meegekookt, blijven de fruitige aroma’s behouden en daarmee ook geen bitterheid te bespeuren.

Oat Cream staat voor een zachte body. De Lactose in dit bier geeft het totaal meer body en zoetheid. Vandaar dat men in de bierwereld dergelijke bieren ook wel een Milshake IPA noemen.

Het eindresultaat van de BrewDog Duopolis is een bitter bier met de nodige hoppige en fruitige tonen van kiwi, lychee en bessen. De frisse afdronk en de milde bitterheid in het bier maken het af.

Dag 2: Mélusine Via Crucis

Untappd:            3,28/5.00

Score BBS:         7,0/10

Het tweede bier van de Beerwulf Adventskalender is de Via Crucis van de Franse brouwerij/brasserie Mélusine.

Dit bier kenmerkt zich als een Amber bier. Niet alleen de kleur, maar ook de smaakverwachting speelt een rol bij dit type bier.

Het design van het bier is erg leuk bedacht, aangezien het je uitnodigt om het te gaan drinken. Als we op zoek gaan naar de definitie van de naam (Latijns) van het bier komen we iets heel anders tegen:

”De kruisweg is een traditioneel onderdeel ter voorbereiding op het christelijke Paasfeest. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Pontius Pilatus) tot en met de begrafenis van Christus.”

Holy sh!t Een bier met beeldbetekenis zelfs.. Leuk bedacht hoor!

Als we dit heilige bier gaan proeven valt ons meteen een karamelachtige smaak op. De geroosterde mouten in dit bier zijn dan ook goed te proeven. De afdronk is licht bitter, wat het een prettig en verrassend bier maakt.

 

Dag 3: Birra Flea Ma.Ma. Weiss

Untappd:            3,22/5.00

Score BBS:         7,5/10

We beginnen de derde dag van de Beerwulf Adventskalender met de Ma.Ma. Weiss van de Italiaanse Brouwerij Birra Artigianale Flea.

Een Italiaanse Weizen van zowel gerstemout als tarwemout. Bij het proces waarbij de tarwemout wordt toegepast komen er aroma’s vrij van wit brood en het lichte maar aangename zuurtjes wat je kent van de Duitse Weizens!

De Italiaaanse brouwerij kent zijn roots in een zeer oud verhaal. Keizer Frederik II bezocht Gualdo Tadino rond 1242, tijdens een geschil met het pausdom. Hij trof op een gegeven moment de trouwe stad Gualdo verwoest aan na een verschrikkelijke brand.

Geraakt door het lot van de geallieerde stad,  toonde de keizer zijn vrijgevigheid door opdracht te geven om de stadsmuren opnieuw te herbouwen waarvan hij persoonlijk de eerste steen legde van het gerenoveerde kasteel “Rocca Flea”.

Om er een schepje bovenop te doen, reed hij met zijn paard rond dit land, en zaaide met zijn eigen handen tarwe, gerst, spelt, tuinbonen, gierst en andere oliën.  Hij vroeg de Almachtige om het kasteel te helpen groeien en de mensen te vermenigvuldigen, en om hen voedsel en een eeuwige veiligheid te waarborgen.

Tegenwoordig komt Birra Flea uit de bekende wateren van Gualdo Tadino en de zaden gezaaid door keizer Frederik II vele eeuwen geleden.

Ma.Ma. Mia! 

Dag 4: Jopen Mooie Nel

Untappd:            3,63/5.00

Score BBS:         7,5/10

Het vierde bier van de Beerwulf Adventskalender is de Jopen Mooie Nel van de Haarlemse Brouwerij Jopen. Een bier die menig speciaalbier liefhebber bekend is.

Benieuwd naar onze review van dit bier, klik dan op de volgende link: Jopen Mooie Nel

Dag 5: Musa Saison O’Connor

Untappd:            3,39/5.00

Score BBS:         8,0/10

Dag 5 van de Beerwulf Adventskalender begint met het Portugese bier Saison O’Connor van brouwerij Cerveja Musa.

Dit bier is een Saison bier en bevat kruidige tonen en fruitige aroma’s.  De Portugese brouwerij uit Lissabon heeft er een waar meesterstuk van gemaakt! Ondanks dat het bier is gebrouwen in Portugal, is een saison normaliter een klassieke Belgische stijl. Een saison kenmerkt zich door doorvergisting en zorgt daarmee voor een droge afdronk. Een dorstlesser dus!

Probeer deze Saison O’Connor uit met een lekker borrelplankje! Genieten maar!

Dag 6: Dochter van de Korenaar, Finesse

Untappd:            3,60/5.00

Score BBS:         9,0/10

Zondag 6 december 2020 is de dag dat we het zesde bier uit de Beerwulf Adventskalender mogen opmaken.

Het is de Finesse van de Belgische brouwerij Dochter van de Korenaar. Deze Finesse is een Tripel en gebrouwen met drie verschillende graansoorten. Door het gebruik van deze verschillende graansoorten krijgt het bier een heerlijke lichte kruidigheid. Ook zijn er diverse fruitige tonen te bespeuren in deze Tripel. Met een lekkere frisse schuimkraag is het een heerlijke tripel om te drinken en tot nu toe het lekkerste biertje nog uit deze Beerwulf Adventskalender 2020 reeks.

De naam van de Brouwerij komt van een uitspraak van Keizer Karel vandaan: ”Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar, dan tegen het bloed van de druiventros”

Betergezegd, weg met die smerige wijn, liever een glas van jullie bier!

Dag 7: Beavertown Neck Oil

Untappd:            3,67/5.00

Score BBS:         7,5/10

Een nieuwe week beginnen we natuurlijk met een nieuw bier van de Beerwulf Adventskalender 2020.

Vandaag doet de Beavertown Neck Oil zijn intrede.
Dit bier is te kenmerken als een Session IPA en is net als het eerste bier van de Beerwulf Adventskalender ‘’gedryhopt’’. Deze Session IPA bevat ongeveer 4,3% alcohol en zijn er hoge concentratie hop te bespeuren.

Om dit bier te brouwen heeft de Engelse brouwerij Beavertown gebruik gemaakt van diverse hopsoorten. Namelijk de Centennial, Simcoe, Galaxy, Vic Secret, Amarillo en Mosaic hoppen. De exra aandacht van de hop is dus te meer te proeven in deze Session IPA.

Een welkome starter van deze week!

Dag 8: Tyris Paquita Brown

Untappd:            3,14/5.00

Score BBS:         6,5/10

De Tyris Paquita Brown is het achtste bier van de Beerwulf Adventskalender. Dit bier wordt gebrouwen door de Spaanse brouwerij Tyris uit Valencia en is te kenmerken als een Brown Ale. Deze stijl is afkomstig uit Engeland en wordt traditioneel gebrouwen met donkere mouten. Het eindresultaat van het brouwproces is dan ook een zoete maar bittere smaak waarbij de Spaanse Tyris hop een aangename twist eraan geeft.

Twee vrienden en bierliefhebbers hebben de Tyris brouwerij opgericht om hun favoriete stijlen bier te kunnen brouwen in de eigen omgeving. Op dit moment is de Tyris een snelgroeiende brouwerij waarbij het hoge populariteit geniet in Spanje en omstreken.

Bij een bezoekje aan Valencia, vergeet dan zeker niet de Tyris van de tap te proberen! Vamos!

Dag 9: Poesiat & Kater Little Smuling

Untappd:            3,43/5.00

Score BBS:         8,5/10

Bij het uitpakken van de Beerwulf Adventskalender dag 9 komen we de Poesiat & Kater Little Smuling tegen.

De Amsterdamse brouwerij Poesiat & Kater heeft met deze editie een echte Session IPA voor de bierliefhebber klaarstaan. Hoppige aroma’s en typische citrustonen voeren de boventoon in dit bier. Met een laag alcohopercentage van ongeveer 3,1% is het een heerlijk doordrinkbaar bier.

Serveer bij dit bier een lekkere vette vis en het is Smuling geblazen (smullen geblazen.. 😉 )

Dag 10: The Wild Beer Co. Millionaire

Untappd:            3,74/5.00

Score BBS:         8,5/10

Beerwulf bestempeld dag 10 als een toetje uit eigen blik met de Millionaire van The Wild Beer Company.
Dit bier wordt omschreven als een Milk Stout en bevat ongeveer 4,7% alcohol.

The Wild Beer Co is een Engelse brouwerij uit Somerset. The Wild Beer Co is ontstaan uit een voorliefde voor fermentatie, vatrijping en vooral smaaksensatie. De brouwers gaan vanuit het gedachtegoed uit dat hun bieren een uniek smaakbeleving hebben; de wilde gist van het huis wordt in een naburige ciderboomgaard geplukt en ze halen vaak seizoensgebonden, met name wilde ingrediënten uit de directe omgeving.

De naam van het bier komt van de Engelse term Millionaire’s Shortbread vandaan. Oftewel een koekje met chocolade en karamel. En dat is te proeven in dit bier! Met een combinatie van gezouten karamel, biscuit, bittere koffie en donkere chocolade is het werkelijk een toetje geworden. Cheers!

Dag 11: Mort Subite Oude Gueuze

Untappd:            3,54/5.00

Score BBS:         9,0/10

De elfde dag van de Beerwulf Adventskalender is de Oude Gueuze van de Belgische brouwerij Mort Subite. 

Oude Gueuze is een beschermde bierstijl. Het bier mag alleen deze naam dragen als het ”gestoken” (gemend) is met lambieken van minimaal 3 jaar oud en gerijpt is op een eikenhout vat. De term Lambiek betekent wanneer je in een brouwproces wort van gemoute gerst en minimaal 30% ongemoute tarwe openstelt aan de buitenlucht. Wilde gisten en aroma’s maken hiervan vervolgens iets moois en daarmee ontstaat een zure smaakbeleving!

De kenmerken van een Geuze bier laten zich zien door een champagneachtige frisheid, diepe warme tonen en een speels karakter. Smaken lopen uiteen van licht tot diepzuur. Bij de Oude Gueuze zijn de champagne tonen dan ook goed te proeven. Met een alcoholpercentage van ongeveer 7% is het een heerlijk speels bier!

Dag 12: Gallia L’embûche De Noël

Untappd:            2,20/5.00

Score BBS:         3,5/10

Het twaalfde bier van de Beerwulf Adventskalender is de L’embûche De Noël van de Franse brouwerij Gallia.

Volgens de brouwer moet dit speciale kerstbier de herinneringen van het Oktoberfest oproepen. We weten niet zeker of de brouwer dit echt meent, maar wij proeven totaal geen Oktoberfest in het bier.

De stijl van dit bier wordt ook wel een Märzen genoemd. De L’embûche De Noël is gebrouwen met whiskymout, dat een rokerige en aardse twist aan het bier geeft.

Niet onze favoriet in dit pakket. Op naar nummer 13!

Dag 13: Brouwerij ‘t IJ IJwit

Untappd:            3,68/5.00

Score BBS:         8,5/10

Een stevig Amsterdams witbier dat lekker doordrinkt. Licht troebel, een mooi gouden kleur en met een mooie, zachte schuimkraag…

Op dag 13 van de Beerwulf Adventskalender hebben wij het natuurlijk over de IJwit van Brouwerij ‘t IJ uit Amsterdam!

Benieuwd naar de complete review? Bekijk hem hier!

Dag 14: Lagunitas Daytime IPA

Untappd:            3,58/5.00

Score BBS:         8,0/10

Bij het uitpakken van dag 14 van de Beerwulf Adventskalender komen we de Daytime IPA tegen van Lagunitas.

De beroemde brouwerij uit Californië staat bekend om de IPA en zijn smaakcombinaties. De Daytime IPA is een Session IPA van ongeveer 4% alcohol en heeft het een volle smaak van hop.

Deze Session IPA is heerlijk te combineren met kruidige gerechten. Zelf raden wij een lekker kruidig Grieks gerecht aan. Serveer een heerlijke Souvlaki en deze Daytime IPA en het is genieten geblazen.

Benieuwd naar de andere IPA’s van Lagunitas? Bekijk dan ook deze review!

Dag 15: Brixton Spark!

Untappd:            3,28/5.00

Score BBS:         8,0/10

Dag 15 van de Beerwulf Adventskalender staat in het teken van take it easy. Met de Brixton Spark!
Deze IPA heeft een laag alcoholpercentage van ongeveer 2,5% en is een exclusief eenmalig gebrouwen bier van Brixton, uit de gelijknamige wijk uit het Engelse Londen.

De Brixton Spark! kenmerkt zich door fruitige aroma’s die smaken naar meloen en steenvruchten. De hoppen stelen de show in deze kleine IPA, wat het uiteindelijk een fris en licht bier maakt!

Dag 16: Ninkasi Flower Lager

Ninkasi Flower Lager

Untappd:            3,19/5.00

Score BBS:         7,5/10

Het is Flower Power tijd!

Oh nee, het is de Flower Lager van de Franse brouwerij Ninkasi te Lyon.
Dag 16 van de Beerwulf Adventskalender wordt geopend met deze Franse lager van ongeveer 6,5% procent.

De smaak en de geur van dit bier is één en al vreugde. Met tonen van honing en aroma’s van bloemblaadjes is het een biertje geworden die een beetje out of the box is. Maar wel lekker en verfrissend!

De naam van de brouwerij is erg leuk bedacht. De naam Ninkasi komt namelijk uit de Sumerische mythologie en zij is de beschermgodin van bier in de oude Sumerische geschiedenis!

 

Dag 17: VanDeStreek Hopart IPA

VandeStreek HopArt

Untappd:            3,41/5.00

Score BBS:         8,5/10

Op dag 17 van de Beerwulf Adventskalender komt de HopArt IPA van de Utrechtse brouwerij VandestreekBier uit de bierbox ploppen.

Dit bier is een klassieke IPA van ongeveer 5% alcohol en is een fraai gezicht wanneer je het inschenkt. Met kenmerken van zoete mout en de stevige bittere hop is dit bier geweldig in balans. De finishing toch zit met name in de aroma’s van tropisch fruit.

Een heerlijk bier die lekker wegdrinkt. Geniet met deze klassieke IPA van VandeStreek!

 

Dag 18: De La Senne Jambe-de Bois

Untappd:            3,60/5.00

Score BBS:         9,0/10

De Belgische brouwerij Brasserie de La Senne, presenteert op dag 18 van de Beerwulf Adventskalender een Tripel aan! De Jambe-de-Bois!

Met een heerlijke tripel van ongeveer 8% gaan we aan het weekend beginnen. De naam van het bier doet erg Frans aan. Jambe-deBois betekent namelijk ”houten been” en kent z’n historie van de Belgische soldaat Jean-Joseph Charlier. 

Tijdens de Belgische revolutie in 1830 verloor hij in het leger van Napoleon zijn been en kreeg hij een houten exemplaar ervoor terug. Tegen Nederland vocht hij al zittend op het kanon met dit been het oorlogspelletje van Napoleon.

Het bier heeft tonen van honing, diverse citrusfruiten en wordt afgesloten met een kleine kruidigheid. 

Proost!

Dag 19: Fourpure Lost at Sea

Untappd:            3,66/5.00

Score BBS:         8,5/10

Dag 19 van de Beerwulf Adventskalender wordt geopend met de Lost at Sea van de Engelse brouwerij Fourpure te Londen.

De Lost at Sea is een zware Stout van ongeveer 9% waarbij een extra dosis mout per ongeluk is toegevoegd.
Om deze hoeveelheid mout uit te balanceren hebben de brouwers wat extra eikenhoorn chips en siroop toegevoegd aan het bier.

Meer weten over deze brouwerij? Bekijk onderstaand filmpje maar eens.

 

 

Dag 20: La Débauche French IPA

Untappd:            3,62/5.00

Score BBS:         7,5/10

Nog 5 bieren te gaan en dag 20 van de Beerwulf Adventskalender wordt geopend met een Franse IPA. Fransen die een IPA maken?

Ja zeker! Brouwerij La Débauche lanceert de French IPA vol trots en passie. Dat is ook goed te proeven in dit bier. Het bier is te kenmerken als een mistige IPA met drie klassieke Amerikaanse hoppen. Doordat deze hoppen in Frankrijk worden geoogst, hebben zij een uitgebalanceerd aroma met kruidige en grassige tonen. De afdronk van het bier is droog en bitter.

Het design van het bier is een opvallende verschijning. Alle etiketten van de Franse brouwerij worden ontworpen door verschillende kunstenaars.

Dag 21: Stift Engelszell

Trappisten Weiße

Untappd:            3,31/5.00

Score BBS:         8,0/10

Dag 21 van de Beerwulf Adventkalender is een klassiek Duits bier. Namelijk de Trappisten Weiße van brouwerij Stift Engelszell. Maar dan uit Oostenrijk!

De trappistenbrouwerij “Engelszell” is de jongste in de zeer traditionele geschiedenis van het trappistenbier, die tot dusver voornamelijk in België, Nederland en Frankrijk gevestigd is. De monniken van Engelszell hebben de weg van expressieve trappistenbieren gekozen, maar gaan gelukkig een zelfverzekerde onafhankelijke weg in de regionale solidariteit (verankering). Bij de samenstelling van hun bieren laten ze zich inspireren door het unieke natuurlandschap rondom het klooster, net zoals ze hun ethische en ecologische verantwoordelijkheid voor mens en natuur willen uitdrukken met de selectie van grondstoffen uit de regionale omgeving.

Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel.

Een smaakvolle dag 21 gewenst met deze Trappisten Weiße!

Dag 22: Brussels Beer Project Lust 4 Life

Untappd:            3,45/5.00

Score BBS:         7,0/10

Brussels Beer Project levert voor dag 22 van de Beerwulf Adventskalender een Session IPA op. Namelijk de Lust 4 Life!

De Belgische brouwerij staat erom bekend om te experimenteren met verschillende en daar is dit bier het levende en gistende bewijs van. Het bier is mistig, vol hop aroma en kent een milde bitterheid.

Het bier is verder te kenmerken als een verfrissend en licht bier. Bij de 1e slok heb je niet het idee dat het om een Session IPA gaat. Serveer bij dit bier een Griekse salade of een licht visgerecht. Dat past mooi!

Dag 23: Kameraad Kompaan 070

Untappd:            3,26/5.00

Score BBS:         7,5/10

Een kameraad die altijd voor je klaar staat! Dat is de boodschap die dag 23 van de Beerwulf Adventskalender brengt met de Pilsner Kameraad Kompaan 070.

De Haagse brouwerij Kompaan is opgericht door twee vrienden die al sinds 2011 bierbrouwen. Sinds heden hebben ze zelfs een eigen brewpub aan het water in Den Haag.

De Kameraad 070 is gebaseerd op een klassieker. Namelijk de pils uit Tsjechië. Wat de brouwers eraan toe hebben gevoegd is een extra dosis hop en dry-hopping toegepast.

Het smaakresultaat is dan ook super! Het is een verfrissende pilsner geworden met diverse citrus aroma’s en een fijne bittere afdronk. Ook tintelt het bier lekker op de tong!

Het zou ons niks verbazen dat Kompaan binnenkort een belletje uit Tsjechië gaat krijgen? Statussymbool voor Pilsner is deze Kameraad Kompaan 070!

Dag 24: Stone Xocoveza

Untappd:            4,06/5.00

Score BBS:         8,0/10

De Beerwulf Adventskalender 2020 wordt afgesloten met de Xocoveza van Stone Brewing uit de Verenigde Staten, te San Diego, Californië.

De Stone Xocoveza is een stout van ongeveer 8,1% alcohol en zit vol met tonen van mokka, chocolade en volop kruiden. De kruiden kunnen wij onderscheiden als nootmuskaat, kaneel en ook een klein pepertje zit er in verstopt.

Een waardige afsluiter van de Beerwulf Adventskalender. Stone Brewing brengt dit bier voornamelijk uit voor de feestdagen in december. Wij zijn in ieder geval fan geworden van deze brouwerij!

Fijne dagen allemaal!

 

Recent Posts