Jopen Mooie Nel


Je krijgt een grote golf aan hoppige fruitigheid met deze heerlijke IPA van ongeveer 6,5%.

De oh zo Mooie Nel van brouwerij Jopen sluit af met een flink bittere kick. 

Onwijs lekker!

Score BBS:          8,0/10

Untappd:            3,64/5.00

Jopen begint steeds meer een begrip te worden voor de Nederlandse bierkenner. Menig bierliefhebber heeft de stad Haarlem wel eens bezocht. En wat mag er aan een bezoek aan Haarlem niet ontbreken? Juist, een bezoekje aan de Jopenkerk!

Maar waar komt het bekende ‘’Jopen’’ verhaal nu eigenlijk vandaan?

In 1994 viert de stad Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om dat te vieren ging men in de stadsarchieven op zoek naar bierrecepten. En zo werd het Haarlemse bier geherintroduceerd. En zo werd brouwerij Jopen, vernoemd naar biervaten, geboren.

Sinds 2010 huist deze brouwerij zich in de Jopenkerk, de voormalige Jacobskerk. Een brouwerij met een grand café en restaurant in hartje Haarlem. Van hoppige IPA’s tot donkere bieren. Jopen kan anno 2020 aan de wens van iedere bierliefhebber voldoen.

Laten we eens de Mooie Nel eruit vissen..

IPA werd in de tijd van lange zeereizen extra zwaar gebrouwen en extra gehopt zodat het in de koloniën gedronken kon worden.

Ook in Nederland hadden we onze versie van de IPA oftewel ‘duraebel scheepsbier’ voor Nederlands-Oost-Indië. Jopen Mooie Nel IPA is vernoemd naar het water tussen Haarlem en Spaarndam en wordt in het buitenland Nederland North Sea IPA genoemd.

Voor het brouwen van de Jopen Mooie Nel worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Havermout
  • Gist
  • Hop

 

Het eindresultaat is een combinatie van een blond en oranje IPA met een frisse en citrusachtige smaak. Een lichte bittere afdronk zorgt voor een zalig effect!

Smaak en kleur

  • Frisse en fruitige smaak
  • Een mix van fruit en bitters door de hoge hopgift.
  • Geur van citrusfruit, tropisch fruit papaya, lichee en abrikoos.
  • Een smaakvolle en witte schuimkraag

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Jopen Mooie Nel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een IPA glas. Serveer deze lekkere IPA bij sorbetijs, fruitsalades en gedroogde ham!jer

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

 

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Jopen Mooie Nel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. De IPA heeft een frisse en fruitige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6,5 procent.

Er zijn diverse aroma’s en zoete tonen te bespeuren van citrus, abrikoos en tropisch fruit. Het bier drink je lekker weg met een licht bittere nasmaak. De Jopen Mooie Nel is een bier die uitermate geschikt is na een lange dag werken. Voor deze frisse en fruitige IPA ga je even goed voor zitten en daar geniet je met volle teugen ook van.

De Jopen Mooie Nel daarnaast mooi oranjeblond van kleur, heeft een fruitige maar aangename en zoete geur die onder een smaakvolle schuimkraag uitkomt. Het design van het bier valt tegen, maar de naam van hier bier is goed verzonnen! Past prima bij de historie van Haarlem en Jopen.

Recent Posts