Ambachtelijk Estland – Dat smaakt naar meer!


Wereldwijd is de productie van bier het domein geworden van grote multinationals, en Estland is daar geen uitzondering op. In Estland is maar liefst 90% van de marktaandelen in handen van de grootste brouwerij van het land. Maar zeggen je de namen A. Le Coq, Saku Õlletehas en Viru Õlu wat? Wij denken van niet.

Põhjala en Pühaste, deze namen van brouwerijen heb je vast wél eens voorbij zien komen of van gehoord. Tegenwoordig ontkomen ze niet meer aan de blik bij de Nederlandse bierliefhebber en heeft menig proeflokaal, slijter of speciaalbierwinkel deze bieren in het assortiment.

Estland is de laatste jaren bezig met een flinke bierrevolutie, waarbij vooral Põhjala en Pühaste de ambachtelijke bierbrouwerijen van het land op de wereldkaart plaatsten. Maar zo zijn ook vele lokale huis-, hobby en microbrouwerijen die steeds maar weer met opwindende en ambachtelijke bieren komen. Ondanks het kleine marktaandeel, slagen zij erin om de aandacht van menig bierliefhebbers te trekken.

Goede fundering

Het brouwen van bier in Estland kent een lange maar mooie geschiedenis. Heel diep in deze geschiedenis gaan we niet echt in maar wat we wel kunnen vertellen is dat ongeveer 1000 jaar geleden gerst en graan werden verbouwd in Estland. Tarwe, rogge en haver zijn beroemde oerproducten in Estland die al honderden jaren worden verbouwd. Zo leerde de lokale bevolking door fermentatie verschillende dranken te maken. Ze ontwikkelden speciale brouwmethoden en recepten in verschillende delen van het land. Voor veel lokale brouwerijen vormt de geschiedenis en de recepten die hierover terug te vinden zijn, de stabiele basis voor de ambachtelijke bieren die ze tegenwoordig op de kaart zetten.

Greep uit de collectie

Bij BesteBiertje.nl hebben we al een paar lekkere bieren mogen proeven van Põhjala en Pühaste.
Zo was Põhjala één van de eerste microbrouwerijen die actief probeerde de Estse biercultuur, die tijdens de Sovjettijd tot stilstand was gekomen, opnieuw leven in te blazen door ambachtelijke bieren volgens eigen lokale recepten te produceren. Zo is Põhjala erin geslaagd om een geweldige reeks ambachtelijke bieren te brouwen die lokaal, maar ook wereldwijd ontzettend goed werden ontvangen. Van microbrouwerij tot aan een grote ambachtelijke bierbrouwerij, Põhjala heeft er verstand van. In Talinn kun jij deze brouwerij vinden waarbij ook een gezellig proeflokaal deel uitmaakt van de brouwerij.

Onze tip van een goed Põhjala bier is de Pime Öö, een volle en rijke Imperial Stout van ongeveer 13,6% alcohol:

Wie er ook wat van kan, zijn de brouwers van Pühaste. De oorsprong van brouwerij Pühaste gaat terug tot het jaar 2011, toen hoofdbrouwer Eero zijn eerste ambachtelijke bieren maakte. Zijn brouwsels, gebrouwen in het zomerhuisje in het dorp Pühaste, provincie Valga, werden zeer goed ontvangen door zijn vrienden en bekenden. Vervolgens  bracht dit veel goede feedback van de bredere ambachtelijke biergemeenschap uit Estland en werd het ook al snel een bierbegrip in het buitenland.

Van Pühaste raden wij een heerlijke Imperial Stout aan:

 

Estland kent nog vele andere goede brouwerijen, een greep uit de collectie:

  • Brouwerij Hampelmann: het concept van deze brouwerij is eenvoudig, je kunt overal bier produceren dat overeenkomst met het klassieke Duitse Reinheitsgebot zonder compromissen hoeven te sluiten. Hampelmann’s doel is om een Estse smaak aan zijn bieren te geven, om de drank een lokale nuance te geven. Op basis van dit idee werden vier hoofdbieren ontwikkeld, waaronder kama (een traditionele Estse graanmix), wilde rozemarijn, jeneverbes en zelfgemaakte appelwijn.
  • Pöide: Deze brouwerij is vernoemd naar het dorpje Pöide op het eilandje Saaremaa. De oprichters van deze brouwerij wilden graag een onderneming oprichten die werk en activiteit zou bieden aan al hun familieleden en dorpsgenoten. Dit om de ontwikkeling van het lokale leven en het toerisme op Saaremaa te vergroten. En dat is gelukt hoor, Pöide staat hoog aangeschreven als brouwerij van heerlijke roggebieren.
  • Tanker: De oprichter van deze brouwerij is al heel lang een bierliefhebber. Als serieuze rockmuzikant en bandlid heeft hij altijd geweten hoe hij van een verkoelend biertje moest genieten en dit heeft op zijn beurt een belangrijke rol gespeeld in de geboorte van Tanker Brewery. De naam TANKER is geïnspireerd op de gistingstanks die worden gebruikt bij de bierproductie en enorme vrachtschepen. Onze visie is om onze unieke smaken naar alle uithoeken van de wereld te brengen

Bij BesteBiertje.nl hebben we ook een heel creatief brouwsel van Tanker mogen proeven Een alcoholvrije Berliner Weisse met wortel als hoofdingrediënt:

Het zijn mooie tijden voor de Estse biercultuur, want de markt groeit en ontwikkelt zich steeds meer. Het toenemende aantal brouwerij is gunstig voor iedereen. Het is een kans om met iets nieuws en bijzonders op de markt te komen, en gelukkig maken velen hier gebruik van. Keep up the good work Estonia!

 

*De inspiratie van dit artikel komt uit het magazine Life in Estonia, geschreven door Kaarel Mikkin.

Recent Posts