Lucifer


Lucifer is een sterk, Blond bier van 8% alcohol waarbij we een goudgelige kleur zien met een romige witte schuimkraag. Het bier kent een fruitig aroma met subtiele tonen van bittere hop, gevolgd door een lange en aangename uitgebalanceerde afdronk. 

Score BBS:      8,0/10

Untappd:            3,56/5.00

De Lucifer wordt nu gebrouwen door de Belgische brouwerij Het Anker uit de stad Mechelen. Echter kent dit bier een hele andere oorsprong. De Lucifer was een amberkleurig bier van Brouwerij Vondel uit het Belgische dorpje Meulebeke. Deze brouwerij stopte in 1957 en werd overgenomen door de grote Brouwerij Stella Artois en vervolgens door Brouwerij Rodenbach. Begin jaren 70 werd de Lucifer gebrouwen te Meulebeke.
In het jaar 1976 werden de leegstaande gebouwen door het gemeentebestuur gekocht van brouwerij Rodenbach. Het is niet duidelijk sinds wanneer Lucifer werd geproduceerd.

Na de jaren 70 verdween het bier zelfs even van het toneel. Brouwerij Riva uit het dorpje Dentergem besloot om de Lucifer te omarmen. Begin jaren 80 blies brouwerij Riva opnieuw leven in de Lucifer.
Ze lanceerden het destijds als een zwaar blond bier. In het jaar 2002 veranderde brouwerij Riva van eigenaar en de nieuwe eigenaars gaven de brouwerij de naam Liefmans Breweries.

In 2007 ging voornoemde Liefmans Breweries failliet en werd in 2008 overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat. Duvel zag geen toekomstmuziek met Lucifer en gaf het uit handen aan Brouwerij Het Anker, die de Lucifer begin 2009  weer terug op de markt bracht.
Brouwerij Het Anker is vooral bekend door de Gouden Carolus-bieren. Het Anker is geen eigenaar van het merk, maar heeft in principe de productie- en verkooprechten. Duvel-Moortgat behoudt het eigendom van het merk, zodat ze kunnen verhinderen dat Lucifer een concurrent van Duvel wordt.

Slim bedacht van (het) Duveltje!

De Lucifer kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Kandijsuiker
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Goudgelige kleur
  • Stevige witte schuimkraag
  • Citrus en fruittonen
  • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lucifer wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende Lucifer glas of een bolvormig glas. De Lucifer is een uitstekende begeleider van onder meer salades, vette vis of een borrelplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Lucifer krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

De Lucifer is te omschrijven als een zwaar blond bier met een alcoholgehalte van 8%.

Bij het inschenken van de Lucifer krijgen we een goudgelige kleur te zien die wordt afgerond met een stevige en romige witte schuimkraag. Het uiterlijk van het bier valt goed op en straalt intensiteit uit. Het bijpassende glas past dan ook goed hierbij.  Bij de 1e slok is het een zeer aangenaam fris, maar vol blond bier. De citrus en de fruitige tonen zijn goed waar te nemen en ook valt er een zoetje in het bier te bespeuren. De afdronk van de Lucifer is zacht waardoor je bij elke slok lekker aan het genieten bent.

Recent Posts