Gouden Carolus Tripel


De Gouden Carolus Tripel is een Belgische goudblonde tripel met een alcoholpercentage van ongeveer 9%. Deze tripel zou volgens de brouwerij voor het eerst gebrouwen zijn ter gelegenheid van het het kapittel van de ridders van de Orde van het Gulden Vlies dat in 1491 te Mechelen doorging. Dit bier is in de plaats gekomen van de vroegere Triple Toison d’Or.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,84/5.00

Het Anker is de stadsbrouwerij die deze tripel brouwt in de Belgische stad Mechelen. De brouwerij bevindt zich aan de rand van het Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren Gouden Carolus (Classic, Tripel, Ambrio, Hopsinjoor, UL.T.R.A. en Christmas), Gouden Carolus Cuvée van de Keizer (Imperial Blond, Imperial Dark en Whisky Infused), Maneblusser (Lente, Herfstbok, Wit), Boscoli en Lucifer.

De oudste verwijzing naar de brouwerij dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het bier van de begijnen werd vrijgesteld van accijnzen voor de patiënten en eigen gebruik. In 1872 kocht de familie Van Breedam stadsbrouwerij en na verbouwingen had deze brouwerij als een van de eerste een moderne stoomketel. De brouwerij kreeg de firmanaam n.v. Boonaerts & Van Breedam. Op 31 december 1904 werd de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwde Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen.

Tot zover de geschiedenis van deze brouwerij. Reeds in 2002 won de Gouden Carolus Tripel de Gold Award op de tweejaarlijkse World Beer Cup in de categorie ‘Tripel’. In 2010 won het bier goud op de European Beer Star in de categorie ‘Belgian Style Tripel’. In 2012 volgde opnieuw goud met de bekroning tot beste Tripel bier ter wereld (“World’s Best Belgian-Style Tripel”).

Voor het brouwen van deze wereldkampioen worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gist
  • 5 verschillende hopsoorten
  • Gerstemout
  • Suiker

Smaak en kleur

  • Volle en rijke smaak
  • Goudblonde kleur
  • Vleugjes van koriander
  • Zachte maar bittere afdronk
  • Witte en stevige schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Gouden Carolus Tripel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Gouden Carolus Tripel is een uitstekende begeleider van onder meer salades, gevogelte, jonge en romige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Gouden Carolus Tripel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier is een bier met een zuivere en krachtige smaak. De tripel heeft een volmondige smaak en tintelent lekker na bij de 1e slok.  

Mooi diepgoud van kleur en tonen van koriander zorgen voor een aangenaam en lekker effect. De mooie maar stevige witte schuimkraag maakt het geheel af. Bij elke slok voelt het bier heerlijk aan en bij de afdronk proef je een lichte bitterheid. Het design van het bier is niet heel bijzonder, maar de smaak overtreft alles bij dit bier. Zeker een aanrader als je nog nooit eerder een tripel hebt gedronken.

Geniet met deze Gouden Carolus Tripel!

Recent Posts