Duvel


Duvel is een rasechte klassieker in de bierwereld. Met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter is het een bier die een hoog aangezien geniet. Het unieke brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak. Het eindresultaat is een sterk blond bier van ongeveer 8,5%

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,75/5.00

De Duvel wordt gebrouwen door de Belgische Brouwerij Duvel Moortgat uit Puurs-Sint-Amands. De directe voorloper van Duvel was Victory Ale, een donkere Scotch, die brouwerij Moortgat uitbracht na de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor gebruikte men de gisten van het Schotse bier McEwan’s Scotch Ale, dat in die tijd met hergisting op fles werd uitgevoerd.

De naam van Victory Ale veranderde omstreeks 1923 in Duvel. Naar verluidt was deze naam afkomstig van een proeverij, waarbij een van de deelnemers, doelend op de sterkte van het bier, spontaan uitroept dat het “een echte duvel” was. Door deze naamsverandering werd Duvel de “goddeloze” tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde periode opkwamen.

De gebruikte gist werd door bierprofessor Jean De Clerck aan een analyse onderworpen. Het bleek dat er 10 à 20 verschillende giststammen in aanwezig waren. Door zorgvuldige selectie zijn hiervan enkel de giststammen behouden die voor de optimale smakencombinatie zorgde.

Vanaf 1967 werd er geëxperimenteerd, samen met professor De Clerck, met een goudblonde versie. Deze versie werd in 1970 op de markt gebracht en verving het tot dan toe donkere bier.

Het succes van het bier inspireerde andere brouwers vanaf de jaren 1980 om hun eigen zware blonde bieren op de markt te brengen, waarbij de namen soms overduidelijk verwezen naar Duvel: Lucifer (1983), Sloeber (1983), Judas (1985), Satan Gold (1994). Bierkenner Michael Jackson noemde de zo ontstane bierstijl golden ales.

Het bier werd zo belangrijk voor Brouwerij Moortgat dat zij, toen ze in 1999 op de beurs werd geïntroduceerd, de naam Duvel Moortgat aannam.

Voor het brouwen van de Duvel worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerst
  • Saaz-Saaz & Styrian Golding Hoppen
  • Gist
  • Suiker

Smaak en kleur

  • Krachtige smaak
  • Gouden kleur
  • Vleugjes van citrus
  • Kruidige tonen
  • Witte en stevige schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Duvel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het originele Duvel glas of een tulpvormig glas. De Duvel is een uitstekende begeleider van onder meer kip en gevogelte, gekruide gerechten en een lekker kaas- en worstplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten goed

10 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Duvel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier is een Belgisch blond bier met een frisse maar krachtige smaak. Dit bier heeft een zoete, zure, kruidige en bittere tonen die perfect in balans zijn. Het is lekker doordrinkbaar met relatief veel koolzuur. Maar pas op, het is en blijft een Duvel met een alcohol percentage dat bij de naam past.

Het bier heeft een mooie gouden kleur en de stevige maar smaakvolle witte schuimkraag maakt het tot een mooi geheel. Het design van het bier en het glas is erg mooi bedacht. De Duvel wordt gedronken uit het kenmerkende tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt.

Een mooie klassieker uit België waar je lekker van kan gaan genieten!

Recent Posts