BrewDog Nanny State


Als je denkt dat een laag alcoholgehalte gelijk staat aan een lage smaak, denk dan nog eens goed na. De Schotse brouwerij BrewDog heeft een alcoholarm bier ontwikkeld van nog geen 0,5 % alcohol. Met deze Nanny State glijdt je soepel onder de radar door.

Score BBS:         6,5/10

Untappd:            2,71/5.00

De kleur van de Nanny State  doet zeker denken aan een traditioneel Engels bier, en de smaak is redelijk ingehouden vergeleken met de meer populaire alcoholische bieren van BrewDog, zoals de Elvis Juice. Het levert echter een behoorlijke hoeveelheid bitterheid op en is zeker een klap in je smaakpalet.

De BrewDog Nanny State wordt gebrouwen door de Schotse brouwerij BrewDog te Fraserburgh in de regio Aberdeenshire. De brouwerij werd in april 2007 opgericht door Martin Dickie en James Watt, omdat ze wat anders op de Britse markt wilden brengen dan de industriële lagers en ales. Een van hun eerste bieren was Paradox (gerijpt op eikenhouten whiskyvaten), dat in een drietal versies op de markt gebracht kwam. Er werd dat jaar 1050 hectoliter Craft Beer gebrouwen en volledig met de hand gebotteld. In 2008 werd een bottelmachine geïnstalleerd en breidde de brouwerij uit naar 9 werknemers. Hun zwaarste bier toen (een Imperial stout van 18,2%) Tokyo haalde meteen het nieuws toen een motie gestemd werd in het Schots parlement in een poging het bier te verbieden.

Er werd geëxporteerd naar Zweden, Japan en de Verenigde Staten en met een jaarcapaciteit van 4050 hectoliter werd de brouwerij meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van Schotland. In 2009 diende men extra lagertanks te plaatsen. Ook in 2010 opende de brouwerij een eerste bar in Aberdeen, in 2011 gevolgd door bars in Edinburgh, Glasgow en Londen. In 2011 had de brouwerij 67 mensen in dienst en haalde een jaarcapaciteit van 26.750 hectoliter. In 2010 werd James Watt in Schotland verkozen tot ondernemer van het jaar.

De BrewDog Nanny State bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Roggemout
  • Hop

Smaak en kleur

  • Hoppige smaak
  • Koperachtige kleur
  • Crème kleurige schuimkraag
  • Aroma’s van citrus en hop
  • Bittertje in de afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de BrewDog Nanny State wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De BrewDog Nanny State is daarnaast een uitstekende begeleider bij onder meer salades, witvis en jonge en romige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De BrewDog Nanny State krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten. Het is een alcoholarm bier met aroma’s van voornamelijk citrus en hop. De nasmaak is bitter waarbij ook een vleugje koriander te bespeuren valt. Eerlijk gezegd doet dit bier ons denken aan een sterke Engelse thee. De schuimkraag is crème kleurig en het bier zelf heeft een koperachtige kleur.

De naam van het bier roept nieuwsgierigheid op en dat is ook goed te merken aan de vormgeving van het etiket op het blik.

De Punk AF van BrewDog vinden wij een beter alcoholarm alternatief. De Nanny State is misschien beter geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een meer traditionele ale-smaak – misschien gericht op fans van BrewDog’s Indie Pale Ale.

Als je op zoek bent naar een alcoholvrij bier met veel smaak, dan is het zeker het proberen waard. Nanny State voelt zich echter een beetje in conflict – misschien hebben ze het doel gemist in een poging om een ​​te breed scala aan klanten tevreden te stellen. Fans van de alcoholische bieren van BrewDog zullen misschien een beetje teleurgesteld zijn; Nanny State is gewoon niet zo goed als de anderen.

Recent Posts