Hertog Jan Grand Prestige


Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout. In de rijpe, volle smaak proef je zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel en rozijnen.

De Hertog Jan Grand Prestige, gebrouwen met wel vier verschillende mouten, wordt ook wel omschreven als gerstewijn. In de rijpe, volle smaak laten bitter en zoet zich opmerkelijke goed onderscheiden. De smaak van Hertog Jan Grand Prestige wordt door kenners en liefhebbers tot ver buiten de landsgrenzen gewaardeerd, wat onder andere blijkt uit de gouden bekroningen op diverse gerenommeerde bierwedstrijden.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,83/5.00

Naarmate Grand Prestige langer bewaard wordt, ontwikkelt de smaak zich zelfs nóg verder. Na een aantal jaren doet de smaak denken aan een oude portwijn. In de kelders van Hertog Jan liggen inmiddels heel wat flessen te rijpen. De Hertog Jan Grand Prestige heeft een alcohol percentage van ongeveer 10 procent.

Wat is nu de oorsprong geweest van de Grand Prestige. Laten we eens in het verhaal van de Hertog Jan Grand Prestige duiken:

In 2001 liep de meesterbrouwer van Hertog Jan door de kelders onder de brouwerij te Arcen. Daar trof hij een pallet vol verweerde flessen Grand Prestige aan. Aan het laagje rivierslib op de flessen te zien, lagen ze er al vóórdat het Maaswater er in 1993 naar binnen was gestroomd. De meesterbrouwer nam één van de flessen, wreef de modder er af en schudde de inhoud heen en weer. De vloeistof bleef helder. Het bier leek nog drinkbaar.

Heel nieuwsgierig naar de smaak opende de meesterbrouwer de fles en schonk een beetje in een bierglas. Hij keek naar het donkerkopere vocht en verbaasde zich nogmaals over de helderheid. Hij rook aan het bier. De geur was overweldigend rijk. Eén voorzichtig slokje overtuigde de meesterbrouwer meteen: dit bier kon zich meten met een bijzondere vintage port. Door het langdurige bewaren was een heel bijzondere complexe smaak ontstaan!

Bekijk de volgende video van Hertog Jan en zijn meesterbrouwer over dit unieke bier:

 

De Hertog Jan Prestige kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Pilsmout
  • Münchner mout
  • Tarwemout
  • Kleurmout
  • Hallertauer hop
  • Gist
  • Gedroogd fruit

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Prachtige dieprode kleur
  • Lichte karamelsmaak
  • Aangename zoetigheid

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Hertog Jan Grand Prestige  wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Grand Prestige is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten en pittige kazen. Probeer het ook eens bij een lekkere chocolade bonbon. Smullen maar!

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

 

0
Totale score (max 100)

De Hertog Jan Grand Prestige krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier heeft een rijke en volle smaak met een hoog alcoholpercentage van ongeveer 10 procent.

Het panel heeft de 2019 editie van de Grand Prestige geproefd. De Grand Prestige glijdt soepel over de tong, met een subtiele zoete smaak. Een geweldig bier om relax thuis op de bank te drinken, of bij een heerlijk wildgerecht of met vrienden bij het openhaard vuur bij een bierlokaal in de stad. Koop een aantal flesjes van Hertog Jan Grand Prestige en houd ze voor de komende zes jaar in een donkere koele kelder apart. Voor de nagisting op de fles! Het zal moeilijk zijn om ze zo lang ongeopend te laten, maar als we de meesterbrouwer van Hertog Jan mogen geloven biedt dit een geweldige smaaksensatie in de nabije toekomst.

Wij raden dit bier dan ook zeker aan om een keer te proberen! Geduld is een schone zaak en je wordt zeker beloond!

Recent Posts