Tripel Karmeliet


tripel karmeliet bier review

Met veel genoeg presenteren wij aan jullie de Tripel Karmeliet!

Dit licht goudkleurig bier wordt gebrouwen door de Brouwerij Bosteels uit Buggenhout en vindt zijn lancering in 1996. Brouwerij Bosteels werd in 1791 opgericht door Everarist Bosteels en is tot op heden al zeven generaties in handen van de familie Bosteels.

Score BBS:          8,5/10

Untappd:            4.00/5.00

Naast de Tripel Karmeliet staat deze brouwer ook bekend om de bieren Pauwel Kwak en Deus. Doorheen de jaren is brouwerij Bosteels sterk gegroeid waarbij Tripel Karmeliet het grootste succesbier blijft.

De Belgische tripel is een driegranenbier, met gebruik van tarwe, haver en gerst (aangevuld met kruiden). Als we het etiket van het bierflesje mogen geloven is het een eeuwenoud recept uit 1679.

In de regel wordt het bier geserveerd in een elegant bijpassend glas wat versierd is met een gestileerde Franse Lelie. De naam Karmeliet werd na de feitelijke creatie van het driegranenbier, gekoppeld aan de Karmelieten van Dendermonde die in het begin van de 17e eeuw reeds een driegranenbier brouwden.

De Tripel Karmeliet is te omschrijven als een zeer licht bier, ook al verwacht je dit niet door het uiterlijk ervan. Dit mede gezien het etiket, geur en de kleur. Door het hoge alcohol percentage van 8,4% is het een uitdagend bier met een lichte afdronk.

Smaak en kleur

  • Krachtig en hartig
  • Intens
  • Lichte bittere afdronk

   

Serveerstijl

Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Tripel Karmeliet wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 6-9 ℃ en dit bier te schenken in een kelk/bokaal glas.

BBS oordeel

Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

25 punten

Proef / ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Tripel Karmeliet krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Wat opvalt aan het biertje is vooraal de 1e slok van het bier. Een frisse maar volmondige smaak. Ook de ingrediënten graan en koriander komen met name naar voren in de geur van dit bier. De nasmaak is een klein beetje pittig waardoor het een klassiek bier is die voor alle seizoenen geschikt is.

Bij het schenken van het bier in het glas wordt het helderde goudgeel bekroond met een melkwitte kraag. Het uiterlijk van het etiket bevalt het panel goed. De Franse lelie staat zowel op etiket als het officiële bierglas en bij het zien van het totaalplaatje geeft het een klassieke uitstraling.

Recent Posts