Pauwels Kwak


Pauwel Kwak is een iconisch amberkleurig Belgisch speciaal bier met een hoog alcoholgehalte van ongeveer 8,4 procent. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels in Buggenhout, die reeds zes generaties in familiehanden is.

De bekendheid van het bier komt met name door het smaakvolle bier, maar zeker ook door het bijzondere glas wat erbij wordt geserveerd.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,79/5.00

Latens we eens op verkenning gaan!

Ten tijde van Napoleon was Pauwel Kwak brouwer en eigenaar van herberg ‘De Hoorn’ in het Dendermondse. Elke dag kwamen er postkoetsen pauzeren. Maar in die tijd mochten de koetsiers het gespan niet verlaten om samen met de passagiers hun dorst te lessen. De inventieve herbergier liet daarom een speciaal Kwakglas blazen, dat aan de koets kon opgehangen worden. Zo konden de koetsiers hun Kwakbier veilig en wel bij de hand houden.

Het type bier dat Pauwel Kwak maakte werd een streekbier in Oost-Vlaanderen, tot het moment dat het met het verloop der jaren (bijna) uitgestorven was. Enkele jaren geleden werd het opnieuw tot leven gebracht door de brouwerij Bosteels in Oost-Vlaanderen. De brouwerij populariseerde het bier door het in een “stijbeugelglas” te schenken in plaats van in een normaal glas. Omdat dit glas een ronde basis heeft, moet het op de toog of op de tafel worden geplaatst in een houten staander. Op deze manier gepresenteerd, weet iedereen dadelijk over welk bier het gaat.

Tot op de dag van vandaag is Kwak  dus één van de weinig overgebleven historische Belgische bieren en het wordt met respect voor de traditie nog steeds geschonken in het originele Kwakglas.

Herkenbaar, speciaal en net zo eigenzinnig als de smaak van het bier zelf!

De Pauwel Kwak heeft de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist
  • Verschillende kruiden

Smaak en kleur

  • Volle smaak
  • Mooie amberachtige kleur
  • Een zoethoutachtig palet
  • Tonen van kandijsuiker te bespeuren

  

Het eindresultaat is een rijk en vol bier, waar je lekker lang van kunt genieten. Met een zoete, alcoholische geur en een zoete smaak met een alcoholische afdronk met daarin een klein bittertje.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Pauwel Kwak wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het klassieke koetsiersglas. De Pauwel Kwak is een uitstekende begeleider van onder meer vette vis, gekruide gerechten, vleesgerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Pauwel Kwak krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier heeft een volle en rijke smaak met een hoog alcoholpercentage van ongeveer 8,4 procent.

Wij hebben dit bier voor de eerste keer mogen proeven in een lokaal bruin café in Sint-Niklaas (België). De Pauwel Kwak fascineerd van het begin tot het eind. Bij de aanblik van het inschenken van het bier in het klassieke koetsiersglas op de toog smelt je al hoe het gaat smaken. Daarnaast heeft het iets klassieks en unieks!

Nu is dat zeker geen criterium voor een goed bier dus prima om de Pauwel Kwak wat nader te beschrijven. De diepe koperige en amberachtige kleur en de mooie, dikke schuimkraag laten al op een heel mooi bier hopen. De geur van karamel, rozijntjes en andere droge vruchten, samen met een volle aroma van kandijsuiker past goed bij het uitzien van dit bier en bevalt ons erg goed. Ook de smaak gaat in deze lijn verder; gebrand suiker, karamel, amandelspijs en een volle body. Het hoge alcoholpercentage proef je bij iedere slok, maar dat is bij dit bier niet vervelend.

Wij raden dit bier dan ook zeker aan om een keer te proberen. Gezellig in een bierlokaal met vrienden of thuis voor de open haard met een goed boek erbij.

De brouwer van de Kwak brouwde niet alleen dit klassieke bier, maar is ook verantwoordelijk voor het brouwen van de bekende Tripel Karmeliet.

Recent Posts