Straffe Hendrik Quadrupel


De Straffe Hendrik Quadrupel is een rijk bier en wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij de Halve Maan uit Brugge.

Gebrouwen met een geraffineerde melange van speciale mouten krijgt het bier een complex karakter, dat een zuivere droogheid combineert met toetsen van koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje. De afdronk is licht stroperig.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,92/5.00

Waar komt nu eigenlijk de naam van dit biertje vandaan?

In 1981 wordt in Brugge een kunstwerk voor de patroonheilige van de brouwers ingehuldigd. De toenmalige burgemeester vraagt aan Henri Maes IV en zijn dochter Véronique om een speciaal bier te brouwen ter ere van de feestelijkheden die gepaard gaan met de inwijding van het standbeeld van Sint-Arnoldus.

Het brouwsel werd evenwel zo gewaardeerd, dat het een vaste waarde wordt binnen brouwerij De Halve Maan. Dit sterke, goed gehopte bier kreeg de toepasselijke naam Straffe Hendrik, verwijzend naar de talrijke straffe Henri(k)s binnen de familie Maes.

Het merk wordt eind de jaren tachtig overgenomen door een brouwerij buiten Brugge, maar Xavier Vanneste haalt in 2008 de rechten van verloren zoon Straffe Hendrik terug binnen.

Brouwerij de Halve Maan brouwt niet alleen de Straffe Hendrik, maar is ook verantwoordelijk voor het brouwen van de Brugse Zot.

De Straffe Hendrik bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • 6 verschillende moutsoorten
  • Saaz Hoppen
  • Styrian Hoppen
  • Gist
  • Diverse kruiden

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Donkere kleur
  • Fruitig aroma’s
  • Koffiekleurige en stevige schuimkraag

 

Het eindresultaat is een donker en zwaar bier, dat zich nog jaren in smaak blijft ontwikkelen. Het is gebrouwen met een bijzondere melange aan mouten en met Saaz en Styrian Golding hop.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Straffe Hendrik Quadrupel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. Deze Quadrupel is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten, pittige en belegen kazen en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingredïenten

15 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

 

0
Totale score (max 100)

De Straffe Hendrik Quadrupel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier heeft een rijke en volle smaak met een hoog alcoholpercentage van ongeveer 11 procent.

Diepdonker, maar niet zwart met een mooie stevige doch luchtige koffiekleurige schuimkraag. Geen nadrukkelijke geur maar verrassend volle en donkere smaak. Rolt lekker en tintelend over de tong. Zoete en wat romige nasmaak.

De Straffe Hendrik Quadrupel bevat tonen van fruitige aroma’s en de diverse mouten zijn ook goed te proeven. De nasmaak is zoet met een verfijnde bitterheid. Dit geheel maakt het een uitstekende Quadrupel. Serveer er een lekker hartig borrelplankje bij en steek de open haard lekker aan. Voetjes hoog en genieten maar met deze Straffe Hendrik Quadrupel.

Recent Posts