Brugse Zot


Brugse Zot Blond is een goudblond bier van ongeveer 8 procent alcohol met een rijke schuimkraag en een fruitig en kruidig aroma. Het bier wordt gebrouwen met vier verschillende moutsoorten en twee aromatische hopvariëteiten die het bier een unieke smaak geven.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,68/5.00

Brugse Zot is een Belgisch bier van hoge gisting dat gebrouwen door Brouwerij De Halve Maan in Brugge.

Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug op de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ en komt deze ook meermaals terug in de historie van de stad. Het stadsregister vermeldt reeds in 1564 het bestaan van een brouwerij Die Maene aan het Walplein. In 1856 werd Henri Maes eigenaar van het pand en met de steun van zijn oom, kanunnik Petrus-Johannes Maes, bouwde hij Die Maene uit tot een moderne brouwerij: De Halve Maan. Men brouwde toen op een ambachtelijke manier troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Dit werd al eeuwen zo gedaan. De productie en verdeling gebeurde ook alleen maar in tonnen.

Na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie werd Brouwerij De Halve Maan in 2005 heropgestart en werd het bier Brugse Zot gelanceerd. Door het stadsbier ‘Brugse Zot’ te lanceren, herinnert brouwerij De Halve Maan de Bruggelingen met een knipoog aan hun rijke geschiedenis.

De Brugse Zot heeft o.a. de volgende ingrediënten:

  • 4 moutsoorten
  • 2 aromatische hopvariëteiten
  • Gist
  • Hop
  • Kandijsuiker
  • Water

Smaak en kleur

  • Frisse smaak met een hoog koolzuurgehalte
  • Goudblonde kleur
  • Fruitig aroma
  • Rijke schuimkraag

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brugse Zot  wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Brugse Zot is een uitstekende begeleider van onder meer salades, kip en gevogelte, vis en romige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

5 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Brugse Zot krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit bier heeft een frisse en tintelende smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6 procent.

Het is een stevig blond biertje dat model staat voor de vele Belgische blondjes van tegenwoordig. Het hoge koolzuurgehalte en de fruitige aroma’s maken er een mooi geheel van.  Het is een bier waarvan je zo een tweede besteld. Het liefst op een terrasje tijdens een zomerse avond in Brugge.

Met een diepgouden kleur en een mooie witte schuimkraag maakt het een mooi geheel. De afbeelding van de ‘’zot’’ past goed bij de historie van het biertje.

Recent Posts