Stanislaus Brewskovitch SambalBij


De Stanislaus Brewskovitch SambalBij is te kenmerken als een Blond bier met een bite. De Sambalbij is fijn doordrinkbaar bier van ongeveer 5,6% alcohol. Licht zoete tonen van honing en subtiele chili peper zijn de smaakvolle aroma’s in dit bier.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,27/5.00

Brouwerij Stanislaus Brewskovitch werd in 2015 opgericht als craft beer store en organisator van speciaalbier-festivals in Enschede om zo de speciaalbier-cultuur in Twente en in de rest van Overijssel te promoten. De bottleshop opende in maart 2015 haar deuren aan De Heurne in het centrum van Enschede.

Sinds 2016 brouwt Stanislaus Brewskovitch hun eigen bier als huurbrouwer. Dit deden zij tot 2018 bij Othmar in Ootmarsum. De huidige bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Troost in Amsterdam en bij Rigtersbier in Buurse. Tevens worden er pub- en festival bieren gebrouwen in de eigen kleinschalige brouwerij gesitueerd in de eigen brewpub gelegen in de voormalig Menistenkerk aan de Stadgravenstraat in Enschede. Naast een ‘bierorgel’ met 26 taps bevindt zich in de kerk ook een brouwinstallatie en een kleine craft beer shop. De winkel aan de Heurne is als gevolg hiervan gesloten. Aan de achterzijde vindt men een heuse biergarten.

Reden genoeg om deze locatie eens te gaan bezoeken.

De Stanislaus Brewskovitch SambalBij bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist
  • Chilipeper

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Aroma van honing en subtiele chili
  • Donkergoud tot amberkleurig
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Stanislaus Brewskovitch SambalBij wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8-10 ℃ en dit bier te schenken in tulpvormig glas. De Stanislaus Brewskovitch SambalBij is een uitstekende keuze als begeleider van een frisse salade of BBQ-gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Stanislaus Brewskovitch SambalBij krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

De SambalBij is een blond bier met een subtiele chili peper bite. Bij de 1e slok proeven we meteen de bloesemhoning gecombineerd met een pepertje. In de afdronk komt de chili peper subtiel naar voren. Bij het inschenken zien we een donkergouden tot lichtamberachtige kleur met een aangename witte schuimkraag.

De naam doet vermoeden aan een heel scherp biertje, maar dat valt ons eigenlijk reuze mee. Een lekker fris doordrinkbaar bier met een lichte bite.

Recent Posts