St. Bernardus Christmas Ale


De St. Bernardus Christmas Ale is een donker seizoensbier van ongeveer 10% alcohol die speciaal voor de kerst gebrouwen is en bevat boordevol winterse karakters en smaken. Het bier heeft een fraaie donkerbruine kleur die bekroond wordt met een crèmekleurige schuimkraag.

Score BBS:         9,0/10

Untappd:            3,89/5.00

Deze kerstspecial wordt gebrouwen door Brouwerij Sint-Bernardus in het West-Vlaamse Watou. De brouwerij staat ook bekend om de welgeprezen St. Bernardus Abt 12.

Een duikje in de geschiedenis van deze brouwerij.

De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de Abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de Abdij van Westvleteren stapte mee over naar de nieuwe brouwerij waar voortaan het bier Sint-Sixtus gebrouwen werd. In de abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik.

Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus voor de abdij van Westvleteren. Het bier heette toen St. Sixtus Abdij en later gewoon Sixtus. In 1992 stopte de licentie. Sindsdien worden de bieren onder de huidige naam op de markt gebracht.

De St. Bernardus Christmas Ale bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Hop
 • Bruine suiker

Smaak en kleur

 • Rijke en volle smaak
 • Donkere kleur
 • Aroma’s van abrikozen, stroop
 • Crème kleurige schuimkraag
 • Bittere afdronk
 • Veel koolzuur

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de St. Bernardus Christmas Ale wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een kelkvormig glas. De St. Bernardus Christmas Ale is een uitstekende keuze als dessert na een flinke kerstmaaltijd.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De St. Bernardus Christmas Ale van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten.

Voordat we het bier proeven valt ons meteen de grote fles op. Het mooie kerstetiket en een vrolijke monnink lacht je tegemoet. Bij het inschenken zien we een donkere kleur met een volle creme achtige schuimkraag.

De 1e slok voelt fris maar ook erg rijk aan. Diverse fruitige aroma’s zijn er te bespeuren en je proeft ook een hoog koolzuur gehalte in het bier aan. Dit maakt het een heerlijk bier waarbij je lekker de tijd voor kunt gaan nemen.

Serveer en deel dit bier als een dessert! We like it!

Recent Posts