St. Bernardus Abt 12


De St. Bernardus Abt 12 is misschien wel net zo bekend als de wereldberoemde Westvleteren 12.  Deze Belgische Quadrupel behoort tot de absolute wereldtop in de bierwereld en is het paradepaardje van brouwerij ‘’Brouwerij Sint-Bernardus’’. Het bier wordt gebrouwen volgens origineel recept uit 1946 en laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak. Dit bier heeft een hoog alcoholpercentage van ongeveer 10,5%.

Score BBS:         9,5/10

Untappd:            4,04/5.00

Een duikje in de geschiedenis van dit legendarische bier..

Dit Belgische bier wordt gebrouwen door Brouwerij Sint-Bernardus in het West-Vlaamse Watou. De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de Abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de Abdij van Westvleteren stapte mee over naar de nieuwe brouwerij waar voortaan het bier Sint-Sixtus gebrouwen werd. In de abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik.

In 1959 besliste Deconinck om de productie van kaas te stoppen en zich volledig toe te leggen op het brouwen. Begin jaren zestig stapte zijn schoonzoon Guy Claus in de brouwerij en in 1962 werd de licentie voor het brouwen van het trappistenbier met 30 jaar verlengd. In 1992 werd deze overeenkomst stopgezet omdat de Trappistenbrouwerijen beslist hadden dat enkel bieren gebrouwen binnen de muren van de abdij het Authentic Trappist Product label kregen. De bieren werden door de brouwerij volgens de originele recepten verder gebrouwen onder de naam St. Bernardus. De drie bestaande (pater 6, prior 8 en abt 12) werden uitgebreid met St. Bernardus Tripel. Omdat Guy Claus de pensioengerechtigde leeftijd naderde werd een geschikte opvolger gezocht en gevonden in Hans Depypere. Er werden nieuwe bieren aan het gamma toegevoegd, Watou Tripel, St. Bernardus witbier en Grottenbier (de laatste twee ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis).

Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus voor de abdij van Westvleteren. Het bier heette toen St. Sixtus Abdij en later gewoon Sixtus. In 1992 stopte de licentie. Sindsdien worden de bieren onder de huidige naam op de markt gebracht.

Ingrediënten
Voor het brouwen van de St. Bernardus Abt 12 worden o.a. de volgende klassiek ingedrienten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Suiker
  • Hop
  • Gist

 

Het eindresultaat is een diepbruine Quadrupel van 10,5% alcohol. Menigproeflokaal, speciaalbiercafé of slijter biedt deze klassieker dan ook aan!

Smaak en kleur

  • Volle en rijke smaak
  • Fruitige aroma’s
  • Een prachtige diepbruine kleur
  • Een ivoor kleurige schuimkraag
  • Mout en karamel achtige tonen

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de St. Bernardus Abt 12 wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De St. Bernardus Abt 12 smaakt het best tijdens een gesprek onder vrienden, bij het lezen van een goed boek of voor de open haard!

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

25 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

75 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

20 punten

Totale score (max 100)
0

De St. Bernardus Abt 12 krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 95 punten. De St. Bernardus Abt 12 heeft een volle en rijke smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 10,5 procent. Wat een prachtbier is dit zeg!

Bij het inschenken van bier krijg je een prachtige donkerbruin bier te zien dat je glas vult. Het geeft daarnaast een mooie glans als je het bier in het licht houdt. De ivoor achtige schuimkraag is stevig en bevat vele aroma’s. Zodra je het glas aan je neus zet ruik je allerlei verschillende soorten ingrediënten. Tonen van fruit, maar ook karamel en mout achtige vleugjes zijn te bespeuren in dit bier. Zodra je een slok neemt krijg je als het ware een smaakexplosie in je mond. Wel blijft alles in mooi in evenwicht. Geen van de smaken is overheersender dan de andere. Hij is goed in balans. De nasmaak is een heerlijke licht bittere smaak. En deze afdronk blijft lekker lang hangen. Je geniet dus extra maar dan ook extra lang!

Het design van het bier is eenvoudig en zou je niet direct uitnodigen om het te kopen of te drinken. Maar gelukkig is het uiterlijk niet het belangrijkste..

Dit bier is één van de bieren die hoog aangezien geniet van het BesteBiertje panel. Westvleteren 12? Nee, geef ons maar de St. Bernardus Abt 12. Lekker voor de open haard of gezellig met vrienden voor een lange avond! Mooi royaal kaas- en worstplankje erbij en je kan de hele avond genieten van dit legendarische bier!

Recent Posts