Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale


De Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale is een gluten vrije hazy Pale Ale van 5% alcohol. Dit bier is gebrouwen met sappige en tropische New World hoppen en dat komt dan ook helemaal terug in de smaak. Het bier is mistig, zoet en smaakvol.

Score BBS:      7,5/10

Untappd:            3,73/5.00

De Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale wordt gebrouwen door een brouwerij uit Tallinn uit Estland. In 2011 kwamen vier Estse bierliefhebbers en hobbybrouwers op het idee om hun krachten te gaan bundelen. Kort daarna kreeg het bedrijf gezelschap van een Schotse meesterbrouwer, Chris Pilkington, die ervaring opdeed bij de Schotse brouwerij Brewdog.

Het eerste Põhjala bier, Öö Imperial Baltic Porter, werd begin 2013 op de markt gebracht en gedurende het grootste deel van dat jaar werden de bieren van Põhjala op contractbasis gebrouwen in de productiefaciliteiten van andere brouwerijen. In die tussentijd bereidde Põhjala zich voor om de eigen brouwerij te openen. De bouw van de eerste brouwerij werd in april 2014 voltooid in de wijk Nõmme in Tallinn.

Sinds 2014 schenkt Põhjala, bieren op vele bierfestivals over de hele wereld – van TCBW georganiseerd door Põhjala in Tallinn, tot Cigar City’s Hunahpu’s Day in Tampa, Florida en Young Master Invitational in Hong Kong.

Eind 2018 is Põhjala verhuisd naar een nieuwe brouwfaciliteit in het historische Estse Noblessner-scheepswerfgebied aan zee in Noord-Tallinn. De Põhjala brouwerij en tapkamer beschikt nu over een Rolec-brouwhuis van 50 hectoliter, ultramoderne laboratoriumfaciliteiten en een tapkamer met 120 zitplaatsen en 24 taps.

De bieren van Põhjala omvatten een breed scala aan bierstijlen, maar met een bijzondere focus op vatrijping en ingrediënten uit de bossen van Estland – evenals meer eigentijdse stijlen. Põhjala exporteert momenteel naar meer dan 30 landen over de hele wereld en naar bijna elk land in Europa.

De Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Haver
 • Citrus
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Verfrissende smaak
 • Lichtgelige kleur, ietwat mistig
 • Witte schuimkraag
 • Aroma’s van citrus en tropisch fruit
 • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6℃ en dit bier te schenken in een IPA of Shaker glas. De Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale is een uitstekende begeleider van onder meer salades, visgerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

20 punten

Totale score (max 100)
0

De Põhjala Helge Gluten Free Pale Ale krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Wij zijn opnieuw verrast door de brouwers van Põhjala . Van Põhjala kennen we de Põhjala Pime Öö uiteraard, maar deze glutenvrije Pale Ale mag er ook zijn zeg! De gedachtegang van de brouwer om een glutenvrije variant te brouwen is een goede zet geweest.

Dit bier heeft een fris smakenpalet door het gebruik van citrus en de New World hoppen. Bij het inschenken van het bier zien we een lichtgelige kleur, ietwat mistig, met een witte schuimkraag die niet al te lang blijft hangen. Het design van het bier past helemaal bij de beschrijving van dit bier en verwijst ook naar de natuurlijke elementen waarmee het wordt gebrouwen.

Recent Posts