N’Ice Chouffe


De N’Ice Chouffe is een speciaal winterbier van 10% alcohol die je een lekker warm en knus gevoel geeft. Dit donkere bier heeft smakelijke aroma’s zoals curaçaoschil, tijm en andere zoete verrassingen.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,68/5.00

In het hart van de Belgische Ardennen ligt Brasserie d’Achouffe. Het verhaal gaat dat in deze kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de hier uitgelichte N’Ice Chouffe of de La Chouffe Blonde.

De N’Ice Chouffe werd voor het eerst gelanceerd in 1993. Inspiratie voor deze biernaam werd gevonden in het Canadese Québec, waar een bevriende brouwer de naam “Chouffe N’Ice” suggereerde. De naam kan verwijzen naar “nice Chouffe”, maar ook naar “ice Chouffe”, naar analogie met andere ijsbieren. Het bier is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl en vaten van 20 liter.

Proef dus genoeg N’Ice Chouffe, dan geloof je vanzelf dat kabouters echt bestaan!

Nu even terug naar de realiteit.. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van dit magische winterbiertje?

Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, dat 2 schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. Met het weinige geld dat de twee brouwers destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982.

Wat begon als een hobby, ontpopte zich al snel tot een volwaardige brouwerij. En dus beslisten de schoonbroers om de hoeve die al 4 jaar dienstdeed als hun brouwsite, ook te kopen. In 1986 stortten ze zich achtereenvolgens voltijds in het Achouffe-avontuur.

Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3.400 hectoliter tot 5.000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel. Destijds produceerde brouwerij Achouffe enkel grote flessen van 75 cl en ‘kleine’ vaten van 20 liter van La Chouffe. Pas in mei 2009 kwamen er ook flesjes van 33 cl op de markt.

Voor het brouwen van de N’Ice Chouffe worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist
  • Kruiden (tijm & curaçao)

Smaak en kleur

  • Rijke en zoete smaak
  • Lichte tonen te bespeuren van tijm en curaçao schil
  • Donkerbruine kleur
  • Een smaakvolle crème achtige schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de N’Ice Chouffe wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende kabouterglas of een tulpvormig glas.  De N’Ice Chouffe is een uitstekende begeleider van onder meer visgerechten, gekruide gerechten of zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De N’Ice Chouffe krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Het winterbier heeft een rijke maar zoete smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 10 procent.

Bij het inschenken van dit winterbier zien we een donkerbruine kleur met een prachtige rode gloed erin. Ook de stevige creme achtige schuimkraag valt mooi op. De kruidige geur uit het bier is goed te ruiken en ook bij de 1e slok komt dit aspect weer terug. Samen met zoete en soms wat zure tonen vormt het toch een mooi geheel.

Zak lekker onderuit in je luie stoel met deze N’Ice Chouffe. Genieten maar!

Recent Posts