La Chouffe


In het hart van de Belgische Ardennen ligt Brasserie d’Achouffe. Het verhaal gaat dat in deze kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de hier uitgelichte blonde La Chouffe.

Dit blonde speciaalbier krijgt door toevoeging van koriander en hop een zacht frisse en fruitige smaak.

Proef genoeg La Chouffe, dan geloof je vanzelf dat kabouters echt bestaan!

Score BBS:          8,5/10

Untappd:            3,84/5.00

Nu even terug naar de realiteit.. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van dit magische biertje?

Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, dat 2 schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. Met het weinige geld dat de twee brouwers destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982.

Wat begon als een hobby, ontpopte zich al snel tot een volwaardige brouwerij. En dus beslisten de schoonbroers om de hoeve die al 4 jaar dienstdeed als hun brouwsite, ook te kopen. In 1986 stortten ze zich achtereenvolgens voltijds in het Achouffe-avontuur.

Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3.400 hectoliter tot 5.000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel. Destijds produceerde brouwerij Achouffe enkel grote flessen van 75 cl en ‘kleine’ vaten van 20 l van La Chouffe. Pas in mei 2009 kwamen er ook flesjes van 33 cl op de markt.

Voor het brouwen van de La Chouffe worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist
  • Invertsuikerstroop

Het eindresultaat is een ongefilterd blond bier van ongeveer 8 procent alcohol, dat hergist op de fles. Het is daarnaast een aangenaam fruitig bier, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak.

Smaak en kleur

  • Frisse maar volle smaak
  • Lichte tonen te bespeuren van fruit en koriander
  • Mooie gouden kleur
  • Een smaakvolle en tintelende schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de La Chouffe blond wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende kabouterglas of een kelkachtig glas. De La Chouffe blond is een uitstekende begeleider van onder meer mosselen, tonijn en zeeduivel. Ook met lamsvlees, varkenshaas en kip gaat dit uitstekend samen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

25 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De La Chouffe blond krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Het blonde bier heeft een frisse maar volle smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 8 procent.

Je proeft echt de zoetheid van de mouten en de alcohol. De kruidigheid uit de hop en de koriander bieden fraai tegenspel. Daardoor is het bier verfrissend en kun je er lekker lang van genieten!

De La Chouffe is goud van kleur en heeft een smaakvolle witte schuimkraag. Het design van het bier is erg leuk bedacht, maar dat is ook te danken aan de creatieve vorm van het flesje.

We laten ons graag meenemen in de fantasywereld van La Chouffe!

Recent Posts