Moinette Brune


De Moinette Brune is een Dubbel in de stijl van een klassiek abdijbier. Het is een bovengistend bier van 8% alcohol en werd voor het eerst gebrouwen in 1986. Vandaag de dag is het nog steeds een groot succes. Het bier heeft een donkere kleur, een fijne schuimkraag en aroma’s van gebrand mout, karamel en gedoogd fruit. De afdronk is licht bitter maar ook zacht tegelijk.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,55/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Brasserie Dupont. Deze brouwerij was een voormalige boerderij waarvan de oorsprong teruggaat tot het jaar 1759. In 1844 werd het de boerderij-brouwerij van Rimaux-Derrider, gespecialiseerd in de productie van honingbier en zo ontstond de Saison Dupont. Deze naam komt van het feit dat boerderijbrouwerijen dit type bier in de winter produceerden om het in de zomer op de velden te kunnen drinken.

Na de Tweede Wereldoorlog waren Pilsners erg populair. Veel kleine Belgische brouwerijen zijn verdwenen omdat ze niet aan deze vraag konden voldoen. Het is de dynamiek en technische kennis van de familie Dupont die de productie van de Redor-pilsener mogelijk maakte  en het voortbestaan ​​van Brasserie Dupont verzekerde.

Brasserie Dupont is nooit uit de familie geweest, dit bedrijf ging van generatie tot generatie en is inmiddels al 4 generaties verder.

De Moinette Brune bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Suiker
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Donkere kleur
  • Crème achtige schuimkraag
  • Tonen van gebrand mout en gedroogd fruit
  • Lichte en zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Moinette Brune wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in een bolvormig of tulpvormig glas. De Moinette Brune is een uitstekende keuze als begeleider van gekruide gerechten en vleesgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Moinette Brune krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

De Moinette Brune is een geroosterde moutversie van de geliefde Moinette Blonde. Met zacht zoet, bijna fruitig smaakpalet, volle mout body en droge, licht bittere afdronk is het een bier dat heerlijk in balans is.

Als we het bier inschenken krijgen we een donkere bruine kleur te zien. Bij het houden van het bier in het licht merk je ook direct een rode gloed op in het bier. De stevige crème achtige schuimkraag maakt het totaalplaatje af.

Recent Posts